Medic, despre încă un pericol în pandemie: „Se mai moare şi de altceva în România zilelor noastre”

0
0
Şi virusul gripal ucide  FOTO Shutterstock
Şi virusul gripal ucide  FOTO Shutterstock

În România se mai moare şi de altceva, nu doar de COVID, spune unul dintre cei mai cunoscuţi medici din România. Psihiatrul Gabriel Diaconu avertizează asupra virusului gripal, care ar putea ucide mulţi români. Singura soluţie este să ne vaccinăm.

Medicul Gabriel Diaconu a postat un mesaj pe pagina sa de socializare în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu iminenţa unui nou val al pandemiei, dar şi cu pericolul care ne pândeşte în această iarnă. Este vorba despre gripă. În acest context, Diaconu face apel la oameni pentru a înţelege că vaccinarea antigripală ne scuteşte de o săptămână de zăcere la pat:

„Iarna spre care tindem, ceasurile obligatorii care vin către noi, sunt neînduplecate. Am dus o nouă luptă în valul Delta. În doar două luni şi jumătate aproape trei sferturi de milion de infectări, peste 100.000 de internări cu cazuri severe, peste 20.000 de morţi de COVID. Pe bună dreptate se întreabă unii dacă ”se mai moare şi de altceva” în România zilelor noastre. Răspunsul e da, se mai moare. Şi s-ar putea să moară unii şi de gripă, în lunile care vin. Vor mai muri oameni şi de multe alte boli", arată medicul.

Un lucru îmbucurător, spune medicul Gabriel Diaconu, este legat de faptul că peste un milion de oameni s-au vaccinat în ultimele luni. 

„"Eu mă bucur măcar că am reuşit, cot la cot cu colegii mei, să aplecăm minim balanţa destinului pentru peste 1 milion de români care s-au imunizat în acest interval (N.R.: ultimele două luni). Îmi dă linişte cum puţine alte lucruri îmi dau", scrie medicul.

Al treilea an de calvar 

Totodată, specialistul aduce în discuţie şi varianta Omicron, despre care spune că ar fi tare bine să fie un balon de săpun, să reuşim să trecem foarte uşor pentru noul val al pandemiei: Din păcate, nu va fi aşa.

„Îmi doresc din suflet ca Omicron să fie un balon de săpun. Ca valul nou să ne găsească lecuiţi, întăriţi cu imunitatea, dacă se poate şi cu pelerinajele făcute şi cu pomelnicele la zi. Şi, în timp ce restul lumii se chinuie, specialiştii nu dorm nopţile să gândească măsuri de prevenţie suplimentare, noi să tăiem porcul şi să tragem prin maţ cârnaţii", scrie Diaconu. 

Medicul spune că şi-ar dori un Crăciun liniştit, cu voie bună şi colinde, dar tot ce ştie despre Omicron îl face să fie precaut şi să anunţe ca următoarele săptămâni vor fi liniştite în faţa a ceea ce urmează: al treilea an de calvar. 

„Vreau atât de mult un Crăciun de-ăla ca pe vremuri, cu voie bună, cu sarmale, cu niscaiva zăpadă, cu prăjituri de casă şi cu miros de esenţă de vanilie, de rom, cu cozonaci, cu de toate.  Cu colinde. Mi-e dor de copii cu colinde. Dar tot ce ştiu mă cheamă să amân fantezia. Să-mi îngrop dorurile. Pentru că, dacă Omicron nu-i un balon de săpun, săptămânile ăstea sunt doar un pic acalmie în faţa a ceea ce vine. Acestea sunt datele problemei, spre începutul celui de-al treilea an de calvar", a  scrie medicul în mesajul său.

Gabriel Diaconu, director medical la centrul MindCare, este medic specialist psihiatru, cu supraspecializare în suicidologie şi psihotraumatologie, intervenţie de criză şi gestionarea conflictelor interetnice.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce ştim despre noua variantă Omicron a coronavirusului şi cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze

Avertismentul unui medic infecţionist: Varianta Omicron are 50 de mutaţii şi se răspândeşte cu rapiditate

Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite