Înger pentru orfani. Sebastian, tată al patru copii şi pompier, înconjoară România pe bicicletă în scop caritabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călărăşeanul Sebastian Ghioca susţine campaniile umanitare pentru copiii cu afecţiuni neurologice grave, îngrijiţi de Casa CID FOTO Facebook/S.G.
Călărăşeanul Sebastian Ghioca susţine campaniile umanitare pentru copiii cu afecţiuni neurologice grave, îngrijiţi de Casa CID FOTO Facebook/S.G.

Impresionat de drama copiilor abandonaţi de familie şi care se luptă cu probleme grave de sănătate, un pompier din Călăraşi continuă să-şi depăşească limitele pentru a-i ajuta: va face conturul României, pe bicicletă.

Sebastian Ghioca (47 de ani) va pedala 2.767 de kilometri făcând înconjurul României, în cadrul unei campanii umanitare pentru sprijinirea Fundaţiei Copii în Dificultate (CID). 

Alături de el se va afla un alt pasionat de ciclism, Adrian Ster, iar împreună, în perioada 16-29 mai, vor pedala pe traseul: Călăraşi – Constanţa – Galaţi – Iaşi – Rădăuţi – Sighet – Oradea - Sânicolau Mare -  Oraviţa - Drobeta Turnu Severin – Bechet – Giurgiu – Călăraşi. Fondurile care vor fi donate de oameni cu suflet în cadrul campaniei vor fi direcţionate pentru ajutorarea copiilor cu suferinţe neurologice. 

„Fără ajutorul nostru, ei riscă să nu mai facă un pas spre ziua de mâine. Îmi doresc să îi conving pe cât mai mulţi să doneze pentru că ştiu că fiecare gest contează şi nimeni în afară de cei care aleg să doneze nu le poate oferi această şansă. Suntem singura lor şansă pentru o zi de viaţă în plus“, spune călărăşeanul.

Veteranul echipei CID

Sebastian Ghioca, Sebi cum îi spun prietenii, este veteranul echipei CID şi susţinător împătimit al cauzei copiiilor din fundaţie. El este tatăl al trei băieţi şi al unei fetiţe. De profesie pompier, subofiţer operativ principal în cadrul Compartimentului Monitorizarea Situaţiilor de Urgenţă şi Dispecerat ISU Călăraşi, Sebastian spune că este cu tot sufletul alături de micuţii bolnavi. A fost nevoie de o singură întâlnire cu ei, iar de atunci, pur şi simplu nu îi poate abandona. Prin tot ceea ce face, el doreşte să inspire şi alţi oameni pentru a da o mână de ajutor, de a-i spijini pe copiii cu care soarta nu a fost atât de darnică.

calarasi Sebastian Ghioca pompierul care ajuta copii FOTO Faceb/S.G.

Conturul României pe bicicletă are loc în perioada 16-29 mai

Astfel, Sebi şi-a asumat rolul de Ambasador Sportiv al Fundaţiei CID şi în ultimii aproape cinci ani a concurat la competiţii sportive ducând mai departe mesajul „Ei nu sunt singuri“. În 2020, deşi ne-am aflat în plină pandemie, Sebi a pedalat timp de 24 de ore, peste 435 kilometri, pe Transalpina şi Transfăgărăşan, contribuind astfel la renovarea Casei CID. În 2021 el a participat la Oradea, la cursa Long Distance în calitate de ciclist, pedalând aproximativ 180 de kilometri în 17 bucle, într-un timp limită de opt ore. Astfel, a încercat să-i convingă oamenii să susţină costul a cel puţin 72 de şedinţe de kinetoterapie destinate copiilor ce suferă de afecţiuni neurologice grave.

„Gesturi extreme pentru cauze frumoase“

Sebastian a ajuns să aleagă Fundaţia Copii în Dificultate după ce i-a cunoscut pe cei 20 de copii cu nevoi speciale, majoritatea cu afecţiuni grave neuromotorii şi locomotorii, de dezvoltare, cu retard, afecţiuni care necesită sume şi de pâna la 8.000 de lei pe lună pentru îngrijire, toate acestea desfăşurându-se în Centrul „Sfânta Margareta“.

calarasi Sebastian Ghioca pompierul care ajuta copii FOTO Faceb/S.G.

Copiii îngrijiţi de Fundaţia CID îl aşteaptă cu drag pe Sebi FOTO Facebook/Casa CID

Nu a fost nevoie să-l convingă nimeni, doar a văzut realitatea şi ochii plini de speranţă ai micuţilor. Atunci i s-au  lipit de suflet şi a ştiut că nu va da nicând înapoi.

„De ce fac ce fac? Pentru că pot şi pentru că puterea pe care o am vreau să o folosesc să ajut. Nu e nimic special în acţiunile mele. Nici sacrificiu, nici efort, doar multă voinţă şi empatie. Sunt gesturi fireşti care vin din inimă, pentru că aşa sunt eu construit. 

Lumea se minunează când vede gesturi extreme pentru cauze frumoase. Prin toate acestea doresc să îi conving pe oameni să îi ajute pe cei mai puţin norocoşi. Ei au nevoie de noi, sunt dependenţi de îngrijire specială, de şedinţe de kinetoterapie, de tot felul de activităţi prin care li se face viaţa mai uşoară. 

De ani buni sunt cel care a decis să ajute Fundaţia Copii în Dificultate. Ei mă numesc ambasadorul lor, iar eu mă simt recunoscător că pot face asta pentru ei. Am patru copii şi poate acesta este cel mai important imbold de a face acest lucru“, povesteşte pompierul. 

calarasi Sebastian Ghioca pompierul care ajuta copii FOTO Faceb/S.G.

Peste 2.700 de kilometri va parcurge pe bicicletă pompierul din Călăraşi FOTO Facebook/S.G.

Maraton montan pe furtună

În 2020, alături de Marian-Adrian Presuceanu, Sebastian a participat la un maraton montan. Deşi vremea a fost capricioasă, cu ploaie şi furtună, Sebi şi Adrian au parcurs cei 44 de kilometri peste munţii României, într-un tur care este considerat unul dintre cele mai dificile organizate în ţara noastră. Evenimentul s-a desfăşurat pe trei trasee, iar diferenţele de nivel au fost între 880 de metri, 1.600 de metri şi 3.000 de metri altitudine.

calarasi Sebastian Ghioca pompierul care ajuta copii FOTO Faceb/S.G.

Sebastian este angajat la ISU Călăraşi FOTO Facebook/S.G.

Competiţia a fost la a cincea ediţie, având ca scop cunoaşterea şi promovarea zonei montane Iezer-Păpuşa, precum şi testarea performanţelor sportivilor amatori şi profesionişti de alergare montană. Locul de desfăşurare şi startul competiţional a fost Cabana Voina, situată la poalele munţilor Iezer Păpuşa, în localitatea Lereşti, din judetul Argeş.

Alături de refugiaţii din Ucraina

Când nu e dispecer la ISU Călăraşi şi nu ajută copiii aflaţi în dificultate, Sebastian îşi foloseşte timpul şi puterea pentru a ajuta pe alţii aflaţi la nevoie. Militarul nu a rămas indiferent nici la drama refugiaţilor ucraineni. A colectat ajutoare şi a mers de două ori la vama Isacceea. Sebastian alături de colegii săi de la Fundaţia Copii în Dificultate au adus bucurie şi un strop de speranţă ucrainenilor care au fugit din calea războiului. 

calarasi Sebastian Ghioca pompierul care ajuta copii FOTO Faceb/S.G.

În vama Isaccea, alături de un coleg voluntar din Fundaţia CID FOTO Facebook/S.G.

În continuare, militarul de ISU face apel la oameni şi îi îndeamnă să doneze alimente, haine şi produse de igienă pentru cei afectaţi de conflictul de la graniţă. Este important să fim alături de ei, să vadă o mână întinsă după atâta suferinţă. 

„Sunt oameni care au fugit şi au lăsat totul în urmă, oameni care nu mai au nimic. Nu cred că este greu să oferim din puţinul nostru. Gesturile mici în astfel de situaţii fac diferenţa. Un aliment, o haină, un zâmbet, o încurajare sunt tot ce au nevoie în acest moment“, spune Sebastian.

Pe 26 martie 2022, Alteţa Sa Regală Principesa Maria s-a aflat în Vama Isaccea, alături de reprezentanţii Fundaţiei Copii în Dificultate, printre care şi Sebastian. Principesa a vizitat corturile din vamă şi i-a cunoscut pe cei care şi-au arătat generozitatea faţă de refugiaţii din Ucraina. 

calarasi Sebastian Ghioca pompierul care ajuta copii FOTO Faceb/S.G.

La Isaccea, pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni, alături de Principesa Maria FOTO Facebook/S.G.

2.767 de kilometri va pedala pompierul pentru cauza copiilor cu boli neurologice.  

Terapie pentru copiii bolnavi neurologic

Fundaţia Copii în Dificultate a început activitatea în România în anul 1990 şi funcţionează ca ramură a Fundaţiei Children in Distress din Marea Britanie. Filiala din România se află sub Înaltul Patronaj al Principesei Maria. Fundatia Copii în Dificultate a înfiinţat în anul 1999, în Bucureşti, un spaţiu rezidenţial, Centrul „Sfânta Margareta“, special amenajat şi echipat, care acordă găzduire, asistenţă medicală şi îngrijire personalizată, suport emoţional, terapie, socializare pentru copii cu boli neurologice grave.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kievul a primit avioane şi piese pentru aeronave. Rusia oferă un nou armistiţiu în Mariupol dacă ucrainenii se predau

Mariupol: Regimentul Azov contraatacă, ruşii folosesc bombardiere strategice

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite