Împrumut de 40 milioane de lei pentru reabilitarea Palatului Prefecturii, clădire de patrimoniu construită în 1895

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatul Prefecturii, o bijuterie de patrimoniu unică în peisajul Bărăganului, aflat într-o stare avansată de degradare va fi modernizat în primăvar anului 2019. Investiţia pentru reabilitatea instituţiei care găzduieşte Instituţia Prefectului Călăraşi a fost estimată la 32.458.000 lei, comsilierii judeţeni aprobând recent o hotărâre petnru contractarea unui împrumut de 40 milioane de lei.

 „În cazul în care lucrările de reabilitare a sediului Prefecturii vor fi realizate de către Compania Naţională de Investiţii şi aici este vorba de proiectul Centrul Socio – Cultural, fost Palat Administrativ, atunci vom folosi banii în alte scopuri. Aşteptăm până în martie anul viitor să vedem dacă CNI va finaliza reabilitarea acestui imobil, clădire emblematică a Călăraşiului” a spus preşedintele CJ, Vasile Iliuţă care a mai precizat „În orice fel de situaţie trebuie să finalizăm reabilitarea Palatului Administrativ în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea Prefectura”.

Contractarea împrumutului se va efectua din Trezoreria statului, cu avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, prin încheierea unui contract de împrumut cu Ministerul Finanţelor Publice.  La această dată, datoria publică angajată de Consiliul Judeţean Călăraşi este de 11,33%. În urma contractării acestui nou împrumt, datoria anuală angajată va fi de 26,44% (7.627.000 lei), în 2019. Conform precederilor Legii nr. 273 / 2006 privind finanţele publice locale, gradul de îndatorare este de 30% anual, din veniturile proprii.

În acest an, serviciul anual al datoriei publice locale este de 3.268.000 lei din care suma rambursată este de 1.872.000 lei, dobânzile, 1.300.000 lei iar pentru comisioane s-a plătit suma de 96.000 lei. Veniturile proprii în 2018 au fost de 28.845.000 lei.

S-a finalizat intabularea

Consiliul Judeţean a finalizat în anul 2017 procedura de intabulare pentru clădirea Palatului Administrativ şi pentru terenul aferent acesteia. “ Am avut o nouă rundă de discuţii pe această temă cu specialiştii din Consiliul Judeţean şi îmi doresc să înceapă cât mai repede lucrările de reabilitare a acestei clădiri emblemă a judeţului Călăraşi. Stadiul în care se află corpul nefuncţional al clădirii Prefecturii este la ora actuală în stare avansată de degradare”, a precizat Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi.

4 milioane de la Banca mondială pentru consolidarea din 2008

Clădirea de patrimoniu, construită în 1895,  riscă să se deterioreze pentru că nu sunt bani pentru întreţinerea reparaţiilor făcute deja, iar aripa de nord se află într-o stare avansată de degradare. Aripa de sud, în care funcţionează Prefectura, a fost reabilitată în 2008 cu bani de la Banca Mondială.

Până acum au fost cheltuiţi banii de la Banca Mondială, 4.033.700 de lei, cu aceştia fiind efectuate lucrările de consolidare ale clădirii. În momentul realizării proiectului s-a estimat că 13.101.174 de lei este suma necesară pentru realizarea reabilitării Palatului Prefecturii.

Se degradează pe zi ce trece

Ultima solicitare pentru  alocarea de fonduri a fost făcută în luna septembrie 2012. În  documentul semnat de Consiliul Judeţean şi de Prefectură era menţionat faptul că mai sunt necesari 12,6 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucţie. Autorităţile călărăşene au solicitat, la acea vreme, alocarea sumei de 6,3 milioane de lei din Fondul de  rezervă al  Guvernului, pentru finalizarea modernizării şi consolidării  clădirii, pentru a nu fi periclitate lucrări executate până la acel moment.

De atunci şi până în prezent, Guvernul  nu a  dat niciun ban şi lucrările, deja executate, se degradează pe zi ce trece. Clădirea a fost construită de arhitectul italian G. D. Ciconi în anul 1895. Proiectul construcţiei a fost întocmit de inginerul Socolescu, iar lucrarea în care intră şi locuinţa prefectului, astăzi sediul Institutului FORDOC, a costat 488.825 de lei. Suprafaţa construită a clădirii este de 2.517,63 metri pătraţi şi avea la data recepţiei, 21 ianuarie 1989, 58 de camere.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite