De ce Sărbătorile de Iarnă pun o presiune mai mare pe bugetele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Finalul de an este una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere financiar pentru români. Asta, pentru că românii au alocat între 65% şi 80% din veniturile lunare pe cheltuielile destinate Sărbătorilor de Iarnă, în ultimii cinci ani, în timp ce bugetul destinat cadourilor s-a situat între 23% şi 25% din câştigul lunar al românilor.

Acestea sunt concluziile care se desprind din cel mai recent studiu făcut de Reveal Marketing Research, conform căruia românii ocupă locul 5 din UE în categoria celor care nu pot face faţă cheltuielilor neprevăzute, cu un procent de aproximativ 52% din totalul populaţiei.

De asemenea, românii sunt în top 5 restanţieri când vine vorba de ipotecă sau chirie, facturi de utilităţi sau cumpărături în rate, arată aceeaşi cercetare. 

Touşi, finalul de an pune presiune şi mai mare pe români pentru că trei sferturi dintre ei îşi fac cumpărăturile cu două-trei săptămâni înainte de Crăciun. Şi, cu toate că în ultimii 5 ani salariul mediu net a crescut cu aproximativ 44%, creşterea bugetulului alocat cadourilor de Crăciun nu a fost direct proporţională, ci a fost mai mare. 

Cât costă cadourile

Cadourile îi costă mai mult pe români în 2018 faţă de acum 5 ani, când pentru acestea românii alocau 470 lei faţă de 780 lei cât se estimează că vor plăti anul acesta. Mulţi dintre ei fac schimb de cadouri în familie, 65% dintre aceştia oferă un cadou partenerilor, 56% copiilor, 29% părinţilor.

Nevoile pe care doresc să şi le acopere românii de sărbători sunt mai mari decât veniturile acestora, motiv pentru care cel mai des se împrumută. Potrivit Statista, românii sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, fie că vorbim de cadouri sau bunuri de consum. 

Astfel, 19% din români apelează la o soluţie de creditare pentru cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, depăşind populaţia Marii Britanii care ne urmează cu 17%.  

Cheltuielile neprevăzute destabilizează uşor bugetul românilor

Iar această realitate vine în contextul în care situaţia financiară a românilor nu arată pozitiv nici în alte sectoare ale vieţii. Potrivit Eurostat, românii se clasează în top 5, la nivelul UE, la capitolul bunurilor şi serviciilor considerate necesare, dar pe care nu şi le pot permite. Studiul mai arată că gradul de îndatorare al românilor este în creştere, potrivit BNR.

„Statisticile arată că mulţi dintre români se îndatorează pentru bunuri şi servicii considerate necesare. Dacă am face un exerciţiu şi ne-am gândi cât înseamnă cheltuielile de Crăciun dacă le transformăm în ore de muncă? De exemplu, să luăm un kilogram de portocale, care ar costa 3,99 lei. Dacă transformăm acest cost în minute, 1 kilogram de portocale reprezintă 34,7 minute din cele 168 de ore pe care le munceşte un om într-o lună, plătit cu salariul minim pe economie sau 0,3% din venitul lui pe o lună. Pentru cineva plătit cu salariul mediu pe economie, 1 kg de portocale înseamnă 15 minute din 168 de ore pe care le lucrează într-o lună. Fiecare persoană resimte diferit fiecare cheltuială pe care o are, de aceea deciziile trebuie luate raţional şi cu sprijinul unui consilier care îţi înţelege situaţia” declară Cornel Ionescu, trainer şi consilier financiar Program Banometru.

Cum trebuie gestionaţi banii 

Pentru o gestionare mai bună a bugetului astfel încât cheltuielile lunii decembrie să nu ne destabilizeze financiar, specialiştii Banometru recomandă:

1. Planificaţi-vă cheltuielile lunii decembrie şi ţineţi cont că sărbătorile durează doar 3 zile.

2. Cumpăraţi cadourile din timp şi profitaţi de toate campaniile de reduceri. 

3. Dăruiţi celor dragi lucruri de care chiar au nevoie. 

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite