Hepatita misterioasă la copii, semnele care te trimit urgent la medic. Pediatru: „Acum, până nu se îngroaşă gluma!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazuri de hepatită misterioasă au apărut la copii în Europa FOTO Shutterstock
Cazuri de hepatită misterioasă au apărut la copii în Europa FOTO Shutterstock

Explozia cazurilor de hepatită gravă la copii în Europa pune pe jar lumea medicală. Încă nu se ştie ce virus o provoacă. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuţi pediatri din România, explică părinţilor care sunt semnele acestei boli.

Medicul Mihai Craiu a postat pe pagina de socializare Spitalul Virtual pentru Copii un mesaj interesant în care le explică părinţilor când trebuie să-i ducă pe micuţi la medic:

"Cred că ar trebui să ştiţi cu toţii să recunoaşteţi hepatita la copil. ACUM, până nu se îngroaşă gluma.

 Aici link în limba română - https://totuldespremame.ro/.../sanatate.../hepatita-la-copii

De unde vine motivul de îngrijorare? În ultimele luni s-a observat o creştere alarmantă a cazurilor grave de hepatită la copil. Atât de grave încât 4 copii britanici şi cel puţin 2 americani (pentru SUA există doar date preliminare - https://www.science.org/.../mysterious-hepatitis-outbreak...) au trebuit să facă transplant hepatic", arată medicul situaţia alrmantă.

Nu se ştie cine este de vină

Pediatrul explică în continuare că această boală este una necunoscută, motiv pentru care trebuie să fim foarte atenţi: „Hepatită... hmmm, mare brânză, vor comenta nişte "specialişti". Noi românii suntem campionii Europei la hepatită şi mâini murdare... Da, hepatită. Dar nu una cunoscută... Toate aceste cazuri foarte grave au fost testate amănunţit şi s-au exclus infecţiile cu virus hepatitic A,B,C,E, delta, etc Cine este de vină? Pe scurt - nu se ştie încă. Au fost luate în discuţie adenovirusul 41, un serotip ce poate produce gastroenterită sau noul coronavirus - https://theconversation.com/hepatitis-cases-are... Vorbim despre 74 cazuri în Regatul Unit, de câteva în Spania, Danemarca, Olanda (pentru Europa) şi SUA. Cazuri extrem de grave care au apărut în câteva luni. Medicii britanici au comentat că numărul acestor cazuri descrise în martie şi aprilie 2022 este mai mare decât toate cazurile raportate într-un an întreg, în 2018 sau 2019", se arată în mesajul postat.

La ce trebuie să fim atenţi

Până vor exista mai multe date, toţi părinţii vor trebui să poată recunoaşte repede hepatita acută gravă. Un astfel de copil are :

- icter cutaneo-mucos (este galben la piele şi la ochi, vezi poza din comentarii)

- stare de oboseală extremă, foarte neobişnuită şi inexplicabilă prin efortul depus de copil

- urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru)

- scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viaţă cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)

- mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)

- sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv

"În general copilul cu hepatită se simte MULT mai rău decât arată! Nu vă autodiagnosticaţi, nu folosiţi de capul vostru unul din multele produse destinate sănătăţii ficatului (e superofertă la TV😯) ci mergeti la medic! URGENT!", avertizează medicul.

 Vă recomandăm să citiţi şi: 

Palatul Sinodal de la Mănăstirea Antim, cea mai grea clădire mutată în  comunism. Cât cântăreşte monumentul

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia plănuieşte organizarea unui referendum la Herson. Ucraina propune negocieri cu Rusia la uzina Azovstal din Mariupol 

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite