Cazuri ciudate de hepatită la copii, ce au apărut prima dată în Marea Britanie, se răspândesc în Europa şi în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Autorităţile sanitare din mai multe ţări au identificat cazuri de boală hepatică fără o cauză clară ce afectează copiii, după apariţia primelor îmbolnăviri în Marea Britanie, relatează AP.

Cazuri de hepatită virală la copii au fost raportate în SUA şi Europa, după primele cazuri raportate în Marea Britanie, în ianuarie. Potrivit unui bilanţ recent, începând din luna ianuarie, Regatul Unit a înregistrat 74 de cazuri de hepatită sau inflamaţie a ficatului la copii.

Aceste condiţii nu au fost provocate de virusurile ce produc de regulă hepatite de natură virală, astfel că medicii şi cercetătorii iau în considerare alţi posibili agenţi.

Potrivit unui comunicat al Centrului European de Prevenţie şi Control al Bolilor publicat marţi, cazuri de hepatită virală la copii au fost identificate până în prezent în Danemarca, Irlanda, Olanda şi Spania. Numărul exact de infecţii nu a fost precizat.

Autorităţile sanitare din statul american Alabama au detectat nouă cazuri de boală hepatică la copii cu vârste cuprinse între un an şi şase ani.

„O hepatită uşoară este foarte comună la copii în urma unei plaje de infecţii virale, dar ce vedem în aceste momente este ceva diferit”, spune  Graham Cooke, ce predă bolile infecţioase la Imperial College London. O parte din pacienţi copii din Marea Britanie au avut nevoie de îngrijire specializată, iar un număr mic a necesitat chiar transplant de ficat.

Infecţiile virale în cauză au provocat simptome precum îngălbenirea pielii, diaree şi dureri abdominale. În lipsa tratamentului hepatita poate pune în pericol viaţa.

Cauza acestor simptome rămâne necunoscută, deşi medicii cred că au descoperit un suspect principal: un adenovirus. Dintre cei diagnosticaţi, doar o parte din copii au avut teste pozitive la coronavirus. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că este necesară analiza genetică a virusului pentru afla dacă aceste cazuri au legătură între ele.

Există zeci de adenovirusuri şi de regulă acestea asociază simptome similare răcelii, febră, durere în gât şi înroşirea ochilor. Autorităţile americane spun că cei nouă copii au fost testaţi pozitiv la adenovirus şi că iau în calcul în special o subcategorie a lui - adenovirusul 41 - ce cauzează inflamaţie intestinală. Oficialii din domeniul sănătăţii au exclus legătura cu vaccinurile anti-COVID, întrucât copiii nu erau vaccinaţi.

OMS a precizat că în ciuda creşterii infecţiilor cu adenovirus în Marea Britanie nu este clar potenţialul acestor virusuri de a declanşa hepatite. În plus, au fost identificate mai puţin de cinci cazuri suspecte în Irlanda, în timp ce Spania are trei cazuri confirmate la copii cu vârste între 22 de luni şi 13 ani.

Agenţia sanitară a ONU a transmis că având în vedere înmulţirea cazurilor în ultima lună este „foarte posibil” să fie detectate şi alte îmbolnăviri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite