Debitul Dunării, la cote normale în luna august, ce se anunţă în septembrie

0
0

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa în luna august la nivelul mediei multianuale, peste medie în septembrie, iar în luna octombrie va fi sub valoarea medie prognozată de hidrologi, conform analizei pe trei luni realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În ceea ce priveşte regimul hidrologic pe râurile interioare, acesta va fi, în general, la valori cuprinse între 50 şi 80% din mediile lunare în august, septembrie şi octombrie.

Astfel, în luna august 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50 - 80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Olt superior, în bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei, pe unii afluenţi de dreapta ai Siretului (Suceava, Moldova, Bistriţa) şi pe cursul Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia. Valori peste mediile multianuale lunare se vor înregistra în bazinul hidrografic al Jiului.

În cursul lunii august sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ.

Valori crescute în prima lună de toamnă

În septembrie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Jiu şi pe cursul Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Bârlad şi Jijia.

Conform INHGA, în luna octombrie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50 - 80% din mediile multianuale lunare, mai mici, între 30-50% pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Buzău, Putna şi Trotuş şi sub 30% pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Bârlad şi Jijia.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna august este de 4.300 metri cubi/secundă (mc/s), similar cu valoarea medie multianuală, iar cel minim de 2.600 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Pentru luna septembrie 2020, debitul de nivel maxim prognozat este de 4.000 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 3.800 mc/s, iar cel minim de 2.300 mc/s.

De asemenea, pentru luna octombrie, debitul maxim al Dunării este estimat la 3.700 mc/s, iar cel minim la 2.300 mc/s, faţă de media lunii respective, de 3.850 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv. 

Vă mai recomadnăm şi:

Debitul Dunării, în scădere şi săptămâna viitoare, cu valori de 3.600 mc/s

INHGA: Debitul Dunării, în scădere până la 4.600 mc/s în următoarele zile

Debitul Dunării, în scădere şi săptămâna viitoare, cu valori de 3.600 mc/s

INHGA: Debitul Dunării, în scădere până la 4.600 mc/s în următoarele zile

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite