Debitul Dunării, în scădere şi săptămâna viitoare, cu valori de 3.600 mc/s

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Debitul Dunării se menţine scăzut FOTO Adevărul
Debitul Dunării se menţine scăzut FOTO Adevărul

Debitul Dunării va creşte uşor săptămâna viitoare până la valoarea de 3.600 metri cubi/secundă (mc/s), dar va fi în continuare sub media multianuală a lunii iunie de 6.400 mc/s, reiese din prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele două zile ale intervalului până la valoarea de 3.400 mc/s, în următoarea zi staţionar apoi în creştere până la valoarea de 3.600 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima zi a intervalului, în scădere pe sectorul Gruia - Călăraşi şi în creştere pe sectorul Cernavodă - Tulcea, în următoarele două zile, în scădere pe sectorul Gruia - Galaţi şi în creştere pe sectorul Isaccea - Tulcea, iar în a doua parte a intervalului în creştere uşoară pe sectorul Gruia - Tr. Măgurele şi în scădere pe sectorul Zimnicea - Tulcea", arată prognoza INHGA, valabilă în perioada 6 - 13 iunie 2020.

Prognoza trimestrială emisă de INHGA arată că debitul maxim al Dunării, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), este estimat pentru luna iunie la 7.000 metri cubi/secundă (mc/s), peste valoarea medie multianuală de 6.400 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s.

În ceea ce priveşte prognoza hidrologică de medie durată pentru râurile din România, în prima parte a intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în general în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, exceptând unele râuri din sudul şi estul ţării, unde vor fi în scădere uşoară. În a doua parte a intervalului debitele vor fi relativ staţionare, fiind posibile creşteri de niveluri şi debite, îndeosebi în zonele de munte, ca urmare a precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă.

"Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri semnificative de niveluri şi debite ca urmare a precipitaţiilor prevăzute sub forma de aversă, izolat mai însemnate cantitativ, pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, în special din nordul, nord - vestul şi centrul ţării", avertizează hidrologii.

De asemenea, în iunie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Râmnicu Sărat, Putna, Trotuş. Cele mai mici valori (sub 30%) vor fi consemnate pe Bârlad şi pe râurile din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite