De unde vin necazurile oamenilor - învăţăturile părintelui Arsenie Boca: „Ai cumpărat din mână rea, din mână pătimaşă sau din mâna care a furat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu există vrăjmaş mai mare pentru om decât omul însuşi şi de nimic nu trebuie să se teamă omul ca de el însuşi. Cine îşi stăpâneşte simţămintele, acela îşi petrece viata în pace”, obişnuia să le spună credincioşilor unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai României. Toate necazurile şi paguba în casele omenilor sunt consecinţa greşelilor noastre.

Părintele Arsenie Boca a lăsat credincioşilor numeroase învăţături pe care să le urmeze cu sfinţenie pentru a le merge bine. Necazurile au fost dintotdeauna problemele care nu le-au dat linişte oamenilor . În lucrarea “Tinerii, familia şi copiii născuţi în lanţuri”, părintele vorbeşte despre durerile, paguba ce se abate asupra casei, despre jurăminte, blesteme şi nedreptate, toate se revarsă asupra familiei.

Arsenie Boca a lăsat câteva sfaturi în care face referire la “pricinile pentru care Dumnezeu trimite pocăinţa asupra avutului nostru”. Ne merge rău şi suferim atunci când, de exemplu, cumpărăm lucruri furate, avem pagubă atunci când ţinem cu orice preţ la lucrurile materiale, la bogăţii, când asupra noastră au fost aruncate blesteme ori când lucrăm duminica, zi de sărbătoare.

Iată 5 motive pentru care se abate răul asupra noastră:

1. Unii dintre stăpâni le drăcuie şi atunci să nu se mire dacă li se împlineşte cuvântul spus, căci dă Dumnezeu după cuvântul lor.

2. Lucrează duminica. Că dacă Dumnezeu n-a lucrat Duminica, nici ţie nu îţi este îngăduit ca să lucrezi şi dacă vei lucra, vei pierde nu numai ceea ce ai lucrat duminica, ci şi ceea ce ai lucrat în cursul săptămânii. Să nu ascultaţi de sfatul nimănui când este vorba de cinstirea duminicii. Fiecare îşi are socoteala lui, tu însă ai un suflet. Căci va veni vremea să ceri apa cu bilet [perioada lui satana].

3. Şi mai are pagubă cel ce se uită la agoniseala sa ca la ochii din cap.

Şi-a lipit inima lui de lucruri pieritoare. Pentru altceva a dat Dumnezeu inima, nu ca să ţi-o împotmoleşti cu gunoiul lumii, ci ca să ţi-o îndrepţi spre Tatăl, Cel din ceruri. Pe El să-L iubim, de El să ne lipim inima, căci neasemănată este plata pe care ne-o dă Dumnezeu, faţă de cea dată de lume. De aceea nu-ţi lipi inima ta nici de propriii tăi copii, căci de-i patimi şi durere în cele iubite peste masură, cine te va mângâia?

4. Ai cumpărat din mână rea, din mână pătimaşă, din mâna care a furat sau de la unul care a curvit. De aceea, mai înainte de a o amesteca cu ale tale, dă-i puţină apă sfinţită, cu făină, căci să ştiţi, păcatele trec şi asupra pământului pe care-l calci şi asupra vitelor.

Mănăstirea Prislop, locul unde a slujit o perioadă părintele Boca

image

5. Cineva se ţine de vrăji asupra ta, iar tu nu ai ocrotirea lui Dumnezeu asupra ta. Cineva lucrează cu diavolul asupra ta şi asupra vitelor tale şi atunci şi tu tânjeşti şi vitele tale. De ce pot lucra aceste puteri? Pentru că tu n-ai ocrotirea lui Dumnezeu.

Şi ca să nu mai poată lucra duhurile rele, curăţeşte-ţi trupul tau prin post, fă sfeştanie, pune-ţi o Sfântă Cruce în curte şi roagă-te lui Dumnezeu să te ocrotească. Mai poţi avea necazuri şi din cauza că, în curtea în care stai tu, sau pe pământul pe care-l lucrezi apasă jurăminte, blesteme sau nedreptate: să luaţi seama, să nu tăiaţi o brazdă din pământul care nu este al vostru, căci aduce moarte”.

„Dumnezeu vrea să ajute pe toţi, da rnu toţi primesc purtarea sa de grijă“

La cealaltă extremă, aflăm din lucrarea "Învăţături ale Părintelui Arsenie Boca" că există oameni care nu au necazuri. Conform scrierilor părintelui de la Prislop, cei păcătoşi nu au amărăciuni în viaţă.

 

"Nouă, toate necazurile ne vin de la greşeli, nu de la Dumnezeu. El numai le îngăduie şi spală cu ele vinovăţiile noastre. Oamenii însă tare greu pricep că îndreptarea prin necazuri dovedeşte nu părăsirea lui Dumnezeu, ci milostivirea Lui. Ba chiar prin aceea ştim că Dumnezeu are grijă de noi, dacă vom avea necazuri. Dumnezeu vrea să ajute pe toţi, dar nu toţi primesc purtarea Sa de grijă. Aşa se face că sunt oameni păcătoşi care n-au necazuri. Pe aceştia i-a lepădat Dumnezeu.

Căci ştiindu-le firea, precum că nu au leac şi nu pricep nimic din ocârmuirea Sa, îi lasă în păcatele lor. Nu fericiţi, aşadar, pe cei ce n-au necazuri în lumea aceasta. Căci, cunoscându-i Dumnezeu că n-au minte să-l înţeleagă căile, nu le mai rânduieşte o îndreptare prin încercări în lumea aceasta, ci osânda în cealaltă. Necazurile vieţii sunt un grai mai aspru al lui Dumnezeu către oamenii mai grei sau mai vicleni la minte", aflăm din cartea "Învăţături ale Părintelui Arsenie Boca”.

Cine a fost părintele vizionar

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor.

Mormântul părintelui Arsenie Boca

image

A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.
 

Vă recomandăm şi:

Avertismentul lui Arsenie Boca pentru femei: „Dacă vreţi să aveţi copii curaţi, să aveţi împreunare cu bărbatul numai marţi şi joi, celelalte zile sunt oprite

Cinci profeţii cutremurătoare ale lui Arsenie Boca: „Se va ridica de la Răsărit un popor fără cruce, se va mânca şi carne de om şi se va bea sânge de om“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite