Avertismentul lui Arsenie Boca pentru femei: „Dacă vreţi să aveţi copii curaţi, să aveţi împreunare cu bărbatul numai marţi şi joi, celelalte zile sunt oprite“
0Cunoscut pentru predicţiile şi minunile săvârşite în timpul vieţii, Arsenie Boca, unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai României, a lăsat şi câteva sfaturi care au legătură cu viaţa de familie, dar mai ales cu experienţa pe care o trăiesc femeile în perioada de sarcină.
Dintotdeauna, părintele s-a declarat împotriva avorturilor, iar în învăţăturile sale consideră întrruperea de sarcină cel mai mare păcat. De multe ori, în predicile sale le îndemna pe femeile însărcinate să se roage pentru a naşte prunci sănătoşi, dar şi pentru a fi ferite de rele, aşa cum făcuse şi mama sa. Mai mult decât atât, Arsenie Boca a vorbit despre avort ca fiind un păcat capital, egal crimei. În numeroasele sale învăţături, acesta atrage atenţia asupra faptului că Dumnezeu nu va ierta mamelor acest gest prea uşor, ci le va face să treacă prin clipe grele.
Un avertisment la fel de cutremurător este îndreptat către proaspetele mămici. În învăţăturile sale pentru creştini, părintele vorbeşte şi despre importanţa alăptării copiilor. Conform acestuia, mamele care nu îşi alăptează pruncii vor alăpta, de fapt, cancer. Părintele sugerează astfel importanţa laptelui de mamă:
"Dacă nu alăptaţi copii, veţi alăpta cancer!" „Nu creşteţi câini, creşteţi copii. Nu vreţi copii? Trăiţi ca fraţii!"
A pictat icoana în inima ei
Iată ce cuvânta Arsenie Boca într-una din slujbele sale, conform unui extras din “Pravila Albă”:
„Mama mea când a rămas însărcinată cu mine s-a uitat la icoana Maicii Domnului şi a pictat-o în inima ei. A pictat-o rugându-se la Maica Domnului, cum se rugau Sfinţii Ioachim şi Ana: «Maica Domnului, îţi cer un copil, fie parte bărbătească, fie parte femeiască, care să îţi slujească ţie, Maicii Domnului şi Domnului Iisus Hristos. Nu pentru mine îl cer». După ce-am terminat studiile, mama credea că am să mă stabilesc ca orice om la casa lui. Când a aflat ce intenţii aveam (să se călugărească - n.n), mi-a luat capul în mâini, m-a sărutat şi m-a binecuvântat zicându-mi: - O, dragul meu şi scumpul meu, de când mă rog eu pentru asta!". De aceea a fost Părintele Arsenie omul lui Dumnezeu, pentru că a fost cerut prin rugăciune, crescut cu rugăciune.
Mănăstirea Prislop, din judeţul Hunedoara, locul unde a slujit o perioadă părintele Arsenie Boca
Şi spunea părintele Arsenie femeilor:
„De ce nu faceţi şi voi la fel?! Dar care din voi se roagă când sunteţi însărcinate. Voi ziceţi că nu aveţi timp să vă rugaţi. Cereţi la Maica Domnului şi la Domnul Iisus Hristos şi vă vor da. Dacă nu faceţi rele, vă iese şi copilul aşa cum îl doriţi. ''
Conform relatării Vionelei Miloşan(71 de ani), din Recea, din cartea “Mărturii din Ţara Făgăraşului despre părintele Arsenie Boca, ed. Agaton, 2004- Ioan Cişmileanu”, unei femei căreia îi murise copilul atins de un tren, părintele i-a spus: „Ştii de ce l-a atins trenul? Pentru că l-ai iubit mai mult decât pe Maica Domnului. Întâi trebuie să-l iubeşti pe Dumnezeu şi apoi pe copil''.
Altei femei i-a zis: „Tu vii şi te plângi că copilul tău e beţiv, dar atunci când aţi zămislit copilul, soţul tău era beat'', iar alteia care se plângea că are un băiat hoţ i-a spus că şi ea a furat când era însărcinată cu el.
În aceeaşi cartea apare şi mărturia preotului Ioan Sabău: “Mult s-a zbătut Părintele. Toată viaţa şi scrierea lui a fost spre sfinţirea familiei. Câte femei au fost la el, s-au hotărât sănu mai avorteze Câţi copii au rămas în pântecele mamelor lor! Nu e nimeni mai competent săne strige în acest moment revenirea mamelor la sfinţenia Maicii Domnului decât Părintele Arsenie”.
“Aici ţi se opreşte tot neamul”
Odată, era o doamnă la Părintele şi se plângea că are un singur băiat care nu se căsătoreşte, relatează Mariana P. din Făgăraş. Părintele i-a spus: „Nici nu o să se căsătorească, aici ţi se opreşte neamul.” Tot din cauza avorturilor. Părintele spunea că în momentul în care o femeie avortează, ceva bun din ea se pierde şi copiii care vor urma o să aibă de suferit ca urmare a acestei lipse generate de avort.
La mormântul părintelui vin să se roage mii de credincioşi
“Lasă-l, că uite, te omoară, se întâmplă ceva. Mai bine lasă-l!”
Spre deosebire de alţi preoţi care nu sunt de acord cu despărţirea soţilor, Arsenie Boca învăţa de multe ori pe femeie să-şi părăsească bărbatul. “Când cineva are în casă un beţiv, atunci tu, ca preot, te lupţi ca să nu destrami o familie, dar Părintele spunea deseori: «Lasă-l, că uite, te omoară, se întâmplă ceva. Mai bine lasă-l!». Şi atunci înţelegeau tinerii căsătoriţi sau mai în vârstă, să se despartă, pentru că s-ar fi ajuns la o crimă în familia aceea; ştia părintele ce le spune, a mărturisit preotul Ioan Ciungara, din Copăcel.
“Să nu umble la numărul copiilor”
Şi Paraschiva Anghel din Dejani relatează una dintre învăţăturile părintelui Boca: „Ne spunea Părintele: «Dacă vreţi să aveţi copii curaţi, să aveţi împreunare cu bărbatul numai marţi şi joi, pentru că celelalte sunt zile oprite; să nu fiţi băuţi. Odată ce ai rămas gravidă să nu mai ai împreunare cu bărbatul. Nici cât timp alăptezi»”.
Părintele ne spunea să nu ne împreunăm pe timpul sarcinii şi alăptării, căci păcatele şi obiceiurile rele ale părinţilor vor trece asupra copiilor. La doi tineri care au venit la părintele, pentru binecuvântare în vederea căsătoriei, le-a spus că le dă binecuvântarea numai dacă sunt de acord să nu umble la numărul copiilor (să nu facă avorturi), care va fi doisprezece”, relatează şi. Morar Gheorghe, din Ucea de Sus, în cartea “Mărturii din Ţara Făgăraşului despre părintele Arsenie Boca, ed. Agaton, 2004- Ioan Cişmileanu”
Abstinenţa sexuală dă vigoare
Abstinenţa sexuală dă vigoare, dar din când în când, rar, trebuie soţii să se împreuneze, în afară de posturi (Sfântul Ap. Pavel). Femeia (luată din bărbat) are nevoie de completare endocrină, prin contact, de la bărbat. Femeia e necesar să fie căsătorită, de la vârsta împlinirii fiziologice, după 20 de ani. Pentru menţinerea sănătăţii are nevoie de combustibil masculin, care se poate obţine numai în viaţa conjugală, legală civil şi bisericeşte; ce se face prin desfrânare este spre pedeapsă. Femeile care nu primesc combustibil masculin, fie din lipsa căsătoriei, fie că se abţin de la raporturi conjugale, ajung la anxietate (stare de nelinişte, de aşteptare încordată, însoţită de palpitaţii, jenă în respiraţie etc, întâlnită în unele boli de nervi), nevroze, idei de sinucidere, agresivitate etc. Acestea pot fi şi efecte ale văduviei forţate(moartea prematură a soţului) sau ale sterilităţii”, aşa obişnuia să le înveţe pe femei părintele de la Prislop.
Cine a fost părintele vizionar?
Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor.
A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.
Vă recomandăm şi: