Cum faci turte ca ale bunicii. Cea mai uşoară reţetă pentru un aperitiv delicios - secretele unei bucătărese din Bărăgan
0O reţetă simplă de turte, aşa cum se făceau pe vremea bunicii, uşor de preparat şi deosebit de gustoase, poate fi descoperită şi astăzi în bucătăria gospodinelor din Bărăgan. Cu ingrediente simple, aşa cum erau gătite odinioară la ţară, turtele sunt un deliciu.
Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea pasionată de gătit, meştereşte şi în prezent bunătăţi moştenite de la bunica sa. “Bunica, le zicea pur şi simplu „turte” şi ce bune erau şi ce mult mi-ar plăcea să mai fie bunica, să mă mai aştepte cu „turnul” de turte calde, înfăşurate în prosoapele de bumbac brodate cu borangic!“, îşi aminteşte gospodina. Iată reţeta turtelor care pot fi consumate cu salate, la un tort aperitiv, cu dulceaţă ori cu lapte bătut.
Ingrediente:
500 gr. făină + 100 gr. pentru înfăinat planşeta
o cană de apă caldă (250 ml.)
un cub de 25 gr. drojdie proaspătă
o linguriţă de sare

o lingură rasă de zahăr
3 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare:
Într-un castron încăpător se pune făina cernută, ţinută la cald anterior preparării. În centrul fîinii se face o gropiţă. Drojdia se freacă cu zahărul într-un castronel micut până se va lichefia. Se toarnă jumătate din cantitatea de apă călduţă peste ea, se amestecă apoi şi cu doua linguri de făina şi această compiziţie obţinută se toarnă în gropiţa făcută în făină. Se presară cu mâna puţină făină deasupra drojdiei şi se acoperă cu un prosop, lăsându-se la crescut, într-un loc destul de cald, ferit de curent, aproximativ 15 minute.

Se va observa ca această maia va crăpa şi va face bolboci. Când îşi va dubla volumul se începe frământatul cu o lingură de lemn, la început, apoi cu mâna. Se toarnă peste maia restul de apă, uleiul şi sarea şi se frământă până se obţine un aluat moale care seamănă foarte bine cu aluatul de pâine!

Se acoperă cu un prosop moale şi se lasă la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, până se dublează volumul şi aluatul este foarte pufos. Apoi aluatul se împarte în biluţe, depinde cât de mari doriţi să iasă turtele acum, mie îmi ies cam 8 foi subţiri dintr-o compoziţie, dacă le doriţi mai groase, se fac 6.
Se ia fiecare biluţă de cocă, se întinde cu sucitorul un disc gros cam de 4 mm. şi se lasă la crescut încă 10 minute. După ce au mai crescut puţin, se coc fie în cuptor, fie într-o tigaie teflonată pusă pe flacăra aragazului. Nu se unge tigaia!

Se aşează turta în tigaie, se lasă până devine aurie şi face băşici mari. Se întoarce pe partea cealaltă cu o paletă şi se procedeză la fel, când se umflă şi se aureşte se ia din tigaie.
Servim turtele, apoi reci, la făurirea unui tort aperitiv, calde, cu un pahar cu iaurt sau lapte, unse cu dulceaţă sau înfăşurate sub formă de cornet, pentru a pune în ele cremă cu brânză ori salate. Sunt bune cu de toate, poftă bună!

Vă recomandăm şi:
Cum păstrezi roşii la borcan pentru iarnă. Cea mai simplă reţetă de conservă
Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi