Cum păstrezi roşii la borcan pentru iarnă. Cea mai simplă reţetă de conservă
0
O reţetă simplă, cu ingrediente puţine şi care iarna are mare căutare în bucătărie. Roşiile păstrate la borcan sunt adevărate minuni, dacă vrem să gătim sănătos şi să simţim, şi atunci când e viscol, gustul legumelor din grădină.
“Sunt bune la orice: supe, ciorbe, sosuri, alături de carne sau peşte la cuptor, la saramură, dar şi la salata. Vă mai trebuie nişte ceapă şi un fir de ulei de măsline şi vă veţi bucura şi la iarnă de gustul roşiilor româneşti. Eu nu concep să intru în iarnă fără a avea acest arsenal de vitamine pregătit!”, povesteşte Gela Dumitrache, o gospodină din comuna Unirea, pasionată de arta culinară. Bunătăţile pregătite de aceasta, de preofesie învăţătoare, poat fi descoperite pe blogul culinar cufarulcubucurii.wordpress.com.
Ingrediente:
"Roşii potrivite ca mărime, crenguţe de leuştean şi pătrunjel, sare grunjoasă-cantităţile vi le ajustaţi în funcţie de numărul de borcane pe care vreţi să le umpleţi.

Dacă roşiile sunt aşa cum am spus, mai micuţe, dintr-un kilogram va ies două borcane mari ( 800 ml.). Mai aveţi nevoie de borcane şi capace", explică gospodina.
Mod de preparare:
Mai întâi se spală, se usucă şi se sterilizează în cuptor ( circa o jumătate de oră) borcanele ce se vor umple. Se pune la foc un vas mare cu apă care trebuie să fiarbă. În timp ce apa fierbe, se spală roşiile, apoi li se taie cotorul.

Când apa a dat în clocot se introduc roşiile „decapitate” şi se lasă să clocotească trei minute, după ce apa începe să fiarbă din nou.

Se scot apoi cu o strecurătoare cu găurile mari şi se lasă să se răcorească într-un vas larg, lighean, de preferinţă, fiindcă suprafaţa de evaporare e mai mare.

Se aduc borcanele pe masă, se pun în fiecare crenguţe de leuştean sau pătrunjel şi apoi se completează borcanele cu roşii. Deasupra roşiilor se adaugă iaraşi crenguţe de verdeaţă şi în fiecare borcan mare se adaugă o lingură de sare grunjoasă.

Se înfiletează bine capacul şi borcanele se vor steriliza la bain -marie timp de o jumătate de oră, din momentul în care începe să fiarbă apa din vasul în care se efectuează sterilizarea. Se lasă să se răcească în vasul în care au fost sterilizate până a doua zi, sau se scot fierbinţi din baie şi se aşează cu capacul în jos, acoperindu-se cu pături groase până a doua zi. Poftă bună!

Vă recomandăm şi:
Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi