Cum faci cea mai bună salată de păstăi. De ce fasolea nu se fierbe până se deşiră, cu ce o condimentezi
0Garnitură la friptură de orice fel sau preparat de post, salata de fasole verde se găteşte rapid şi este foarte gustoasă. Reţeta unui preparat perfect o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
500 g fasole păstăi (tinere!)
sare, la poftă
2 linguri untdelemn
2 linguri oţet bun
1 legătură mărar
2 căpăţâni usturoi (sau mai puţin, dacă nu vă place un gust agresiv)
1 pahar iaurt (în post nu se mai pune, dar tot bună rămâne).
Mod de preparare:
Se grijeşte fasolea, se taie bucăţi de 3-5 cm, se pune la fiert. Se toacă usturoiul pastă, se freacă cu ulei, sare, iaurt şi oţet. Se toacă mărarul. Se scurge fasolea, se amestecă într-un vas de salată cu sosul de mai sus, se presară mărar.
Taină: Fasolea nu se fierbe să se deşire (că se face piure când o amestecaţi) se ia de pe foc cu puţin înainte să se-nmoaie de tot.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă mai recomandăm şi:
Prognoza meteo: Unde vine toamna. În ce zone se anunţă furtuni puternice şi frig