Cel mai sănătos preparat de post. Cum faci turtele bunicii, un aperitiv ieftin şi gustos. Cât se lasă coca la crescut
0Gătite mai ales în post, turtele sunt un apertivit ieftin şi sănătos. Reţeta de pe vremea bunicii se mai păstrează şi astăzi. Gătite ca odinioară la ţară, turtele făcute în casă sunt un deliciu. Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna călărăşeană Unirea, pasionată de gătit, meştereşte şi în prezent bunătăţi moştenite de la bunica sa.
Ingrediente:
500 gr. făină + 100 gr. pentru înfăinat planşeta
o cană de apă caldă (250 ml.)
un cub de 25 gr. drojdie proaspătă
o linguriţă de sare
o lingură rasă de zahăr
3 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare:
Într-un castron încăpător se pune făina cernută, ţinută la cald anterior preparării. În centrul făinii se face o gropiţă. Drojdia se freacă cu zahărul într-un castronel micut până se va lichefia. Se toarnă jumătate din cantitatea de apă călduţă peste ea, se amestecă apoi şi cu două linguri de făina şi această compiziţie obţinută se toarnă în gropiţa făcută în făină.
Se presară cu mâna puţină făină deasupra drojdiei şi se acoperă cu un prosop, lăsându-se la crescut, într-un loc destul de cald, ferit de curent, aproximativ 15 minute.
Când îşi va dubla volumul se începe frământatul cu o lingură de lemn, la început, apoi cu mâna. Se toarnă peste maia restul de apă, uleiul şi sarea şi se frământă până se obţine un aluat moale care seamănă foarte bine cu aluatul de pâine. Se acoperă cu un prosop moale şi se lasă la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, până când aluatul este foarte pufos. Apoi coca se împarte în biluţe care se întind cu sucitorul.
Fiecare disc trebuie să fie gros cam de 4 mm. şi se lasă la crescut încă 10 minute. După ce au mai crescut puţin, se coc fie în cuptor, fie într-o tigaie teflonată pusă pe flacăra aragazului. Nu se unge tigaia! Se pune turta în tigaie, se lasă până devine aurie şi face băşici mari. Se întoarce pe partea cealaltă cu o paletă şi se procedeză la fel, când se umflă şi se aureşte se ia din tigaie.