Ce i-a spus Arsenie Papacioc unei tinere neprihănite venite la spovedanie: „Între un băiat şi o fată nu există prietenie“
0În predicile pe care le-a lăsat moştenire credincioşilor, Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei, vorbeşte despre dedesubturile relaţiei dintre bărbat şi femeie.
Într-unul din interviurile acordate pentru doxologia.ro, Arsenia Papacioc, supranumit şi “Patriarhul Dobrogei”, spune că femeia “nu trebuie luată în căsătorie numai pentru satisfacţia aceasta strict omenească, care la măsura ta are un aspect omenesc. Dumnezeu aşa a hotărât, să se placă unul pe celălalt, dar scopul este altul”. Şi femeia este sfătuită să înveţe să-şi preţuiască bărbatul, să ştie să-l aleagă pe cel “adevărat”.
„Femeie” înseamnă împărăteasă dăruitoare. Şi ea, dacă este împărăteasă, aşteaptă ca bărbatul să o pună pe tronul împărătesc. Acela este bărbat, care face acest lucru. Ea nu stă pe un tron ca să domnească, ci stă pe un tron ca să creeze, ca să-i dea nume mult mai mare decât tronul soţului ei, care se zice că este mintea, dar ea este inima. Acum, vă daţi seama ce se petrece dacă se produc înşelătorii în această legătură? Nu trebuie să ţii cont de ele, că aceasta predomină cel mai mult relaţia: plăcerile şi oricum le-ai lua, nu sunt cuvinte să se spună”, spunea părintele Arsenie Papacioc, încercând să-i convingă pe tineri că rolul căsătoriei este respectul şi iubirea, şi nicidecum plăcerea trupească.
Nunta cea mai iubită de Dumnezeu
Dacă acest lucru se regăseşte în relaţia dintre un băiat şi o fată, dacă valorile morale primează, cununia vine ca o binecuvântare la Dumnezeu.
“Deci tu, dacă înţelegi valorile din femeie, vei vedea că aceasta este nunta cea mai iubită de Dumnezeu. Pentru că, într-adevăr, iubirea rabdă totul, crede totul, fără discuţie şi se bucură numai de adevăr, cum spune Sfântul Apostol Pavel. Aceasta este altceva. Deci, educaţia femeii este aceea de a şti să-l preţuiască pe el, să ia un bărbat cu adevărat”, obişnuia să spună părintele Papacioc.
Pentru a-i face pe tineri să nu alunece pe panta plăcerilor, părintele a povestit o întâmplare petrecută la biserică, atunci când o fată care urma să se căsătorească a venit şi i-a povestit cum s-a comportat iubitul ei într-un weekend la munte. Învăţăturile care reies de aici au legătură cu educaţia religioasă, despre care duhovnicul era de părere că ar trebui impusă tuturor tinerilor.
„Părinte, este îngăduit să ne sărutăm?”
“Să vă spun ce mi-a spus o fată, pentru că eu discut cu tinerii mereu: «Părinte, este îngăduit să ne sărutăm?». Eu mă aflu într-o dificultate la acest răspuns. Dar, sunt în dificultate şi pentru că a început să se considere o lipsă de iubire, dacă nu se sărută şi acesta este un început fals într-o relaţie. Şi am ajuns să accept acest lucru, numai cu scopul unei căsătorii. Dar, acesta este toată ziua şi nu face decât să facă din femeie altceva decât ceea ce este ea în realitate. Şi mi-a spus o fată aşa: «Părinte, am fost cu iubitul meu la munte».
Acum la «iubit» se mai zice şi «prieten», dar «prieten» este doar un paravan. Nu există prietenie între un băiat şi o fată, ci există numai iubire, să ştiţi. «Părinte, am fost cu el la munte şi nici nu m-a atins», zice. Şi era aşa de fericită: «Ce băiat!». Vedeţi, acesta era bărbatul care a răscolit dorinţele ei de a se împlini, pentru că este plină de comori şi aşteaptă pe acela care să-i descopere valorile. Deci, nu este vorba de plăcere. Dragii mei, plăcerea este o consecinţă, nu este un scop în sine. Eu mănânc să mă hrănesc, nu mănânc pentru că este mâncarea dulce. Dacă este şi dulce este foarte bine, dar nu contează, pentru că nu acesta este scopul”, a spus părintele Papaioc.
Cine a fost părintele Arsenie Papacioc?
Despre duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, judeţul Constanţa s-au scris volume întregi. Părintele Arsenie Papacioc este cunoscut pe de o parte pentru faptul că a fost condamnat pentru credinţa sa şi a ajuns în închisorile comuniste, dar după aceea şi-a trăit viaţa până la aproape 100 ani în slujba celor din jur.
Arsenie Papacioc s-a născut în comuna ialomiţeană Perieţi, pe 13 august 1914. Anghel, aşa cum a fost botezat, a fost al 7-lea copil agentului sanitar Vasile Papacioc şi al soţiei sale Stanca. Numele familiei vine de la o poreclă dată bunicului său aromân, preotul Albu venit din Macedonia grecească. „Popa cu cioc“ s-a transformat în renume datorită celui care avea să fie supranumit, chiar de către clerici, „Patriarhul Dobrogei”.
De-a lungul vieţii, el a fost muncitor la fabrica de armament Malaxa din Braşov, primar al comunei Zărneşti şi apoi apropiat al bisericii. În 1949 a primit numele de Arsenie, pe când era la Mănăstirea Antim din Bucureşti, iar nouă ani mai târziu era arestat şi condamnat la 20 ani de închisoare.
Arsenie Papacioc a pătimit alături de părintele Iusin Pârvu, Nichifor Crainic sau Mircea Vulcănescu. El şi-a petrecut ultima parte a vieţii la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol. A rămas acolo din 1976 până pe 19 iulie 2011, atunci când şi-a dat sfârşitul.
Vă recomandăm şi: