Cât îi va costa pe români porcul de Crăciun. „Pesta porcină a distrus 15% din capacitatea de producţie autohtonă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii vor mânca de Crăciun porc adus din Germania şi Spania, în condiţiile în care Europa se confruntă cu un excedent de carne. Conform specialiştilor, pesta porcină africană n-a lovit doar în consumatorul român de rând, ci a făcut ravagii şi în sectorul de creştere a animalelor, decimând 20.000 de scroafe care produceau 500.000 de purcei.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, spune că situaţia este alarmantă şi că nimeni nu iniţiază o dezbare pe această temă. „Se iau cifrele superficial şi se discută. Da, 360.000 de porci au fost ucişi preventiv în scandalul pestei. Dar ceea ce nu am văzut nicăieri este faptul că 20.000 de scroafe din cele 140.000 existente în ţară au dispărut în acest timp din fermele comerciale. Acestea produceau 500.000 de purcei. Să le înlocuieşti cu altceva, e greu. Este o situaţie cu bătaie lungă. Aceasta este tragedia în acest moment. Cu ele am pierdut şi 15% din capacitatea noastră de producţie”, a explicat Ladoşi.

Preţ dublu la particulari

Ca şi în anii precedenţii, românii vor pune pe masă carne din import. Cu pestă sau fără pestă, producţia României nu a fost niciodată suficientă. 40-45% din ce se consumă este adus de peste graniţe. În ultimii 2-3 ani, spune Ioan Ladoşi, fermierii şi-au făcut calcule greşite în privinţa profitului. Au umplut fermele cu purcei din străinătate, în luna septembrie, pentru a prinde cererea mare de Crăciun şi preţul pe măsură.

Pentru că şi oferta a fost extraordinar de mare, preţul a scăzut. Ioan Ladoşi spune că, de sărbători, preţurile cresc în gospodăriile populaţiei, pentru cei care ţin neapărat să aibă pe masă porc ţărănesc. În timp ce la poarta fermei un kilogram de carne în viu se vinde cu 5-6 lei, la particulari este dublu - 12 lei.

„Estimările noastre, destul de puţin de apropiate de adevăr, pentru că o cifră exactă a porcilor din România nu există, spun că de Crăciun se taie peste 1 milion de animale. Anul trecut, de exemplu, în fermele comerciale au fost abatorizaţi 4,6 milioane de porci. În galantare va exista, probabil, o creştere a preţului, datorată unei cereri majore, dar eu spun că nu văd niciun motiv să crească masiv costul kilogramului de carne de Crăciun”, e de părere Ladoşi.

17 judeţe, peste o mie de focare

Conform ANSVSA, până la data de 23 noiembrie, pesta porcină africană evoluează în 289 de localităţi din 17 judeţe, cu un număr de 1.108 focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 234 de cazuri la mistreţi. În total, au fost eliminaţi 361.132 de porci afectaţi de boală. Până pe 23 noiembrie 2018, au fost despăgubiţi 7.930 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 205.580.960 de lei. Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

“Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social”, atrag atenţia medicii veterinari.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite