Cum au reuşit cetăţenii din Rusăneşti să schimbe planurile autorităţilor. Primar: „Oamenii se simt umiliţi, simt că-şi bat joc de ei, nu mai e acum că le ia porcii...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoltaţi că medicii veterinari au luat hotărârea să elimine toţi porcii din gospodăriile din Rusăneşti, pentru a limita răspândirea pestei porcine africane, peste 100 de cetăţeni s-au strâns în faţa primăriei, în cele din urmă autorităţile amânând acţiunea, conform declaraţiilor primarului.

La Rusăneşti au venit, dis de dimineaţă, medicii veterinari, care s-au postat la marginea localităţii, neîndrăznind să discute cu oamenii, dar şi efective de poliţişti şi jandarmi, fiind programată acţiunea de eliminare a porcilor din gospodării. Porci care deja nu s-ar mai găsi prin coteţe, după spusele primarului Alexandru Chirea, care s-a declarat uimit de decizia autorităţilor, atâta vreme cât localnicii au făcut tot ceea ce li s-a impus, instituind filtre la intrarea în gospodării şi în coteţe.

„Noi atâta am avut, cele trei gospodării, le-am izolat, am acţionat, s-a terminat. Ne-a spus dom’ prefect sâmbătă că dacă respectăm procedurile, tăiem porcii de Crăciun. Ei, luni iată că s-au întors. Oamenii sunt nemulţumi, şi pe drept cuvânt, pentru că nu e vorba că le ia porcii, că şi aşa nu mai au ce să ia, dar se simt umiliţi, simt că-şi bat joc de ei, dacă aici vin şi fac prăpăd şi în Teleorman, unde sunt porci morţi cu sutele în pădure, nu se intervine“, a declarat primarul loalităţii Rusăneşti, Alexandru Chirea, menţionând că autorităţile au hotărât, din cauza agitaţiei, să amâne cu o zi acţiunea de la Rusăneşti.

Comuna Rusăneşti, situată în partea de sud a judeţului Olt, la graniţa cu judeţul Teleorman, este cea în care s-a semnalat primul focar de pestă porcină africană în judeţul Olt, în cursul săptămânii trecute, în gospodăria unui cioban care îngrijea o turmă de oi în Teleorman, în pădurea din localitatea Mândra, în care au fost descoperiţi mai mulţi mistreţi morţi din cauza pestei. La scurt timp au apărut alte două focare la Rusăneşti, şi acestea gospodării tot la crescătorii de oi, însă, spune primarul, acestea au fost izolate şi nu ar fi existat pericolul ca virusul să se răspândească în comună.

Un al patrulea focar a apărut, în schimb, la marginea localităţii Cilieni, vecină cu Rusăneştiul, în exploataţia unui fermier cu zeci de porci, toţi fiind omorâţi luni, 26 noiembrie 2018, iar ferma, dezinfectată.

CITIŢI ŞI: Revolta unui primar PSD din Olt, disperat de decizia veterinarilor: „Când aud de Teleorman, le e frică ca de dracu’. Acolo mor pe capete, acolo e problema“

Pestă şi la Cilieni. Un fermier care creşte zeci de porci s-a trezit cu efectivul decimat

Alte două focare de pestă porcină africană confirmate oficial. Ministrul Petre Daea, în şedinţă cu veterinarii olteni

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite