Ajutoarele de la UE au ajuns şi la Călăraşi. Când începe distribuirea alimentelor către cei mai nevoiaşi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele vor fi distribuite tot la căminul de bătrâni Antim Ivireanul Foto:I.S.
Alimentele vor fi distribuite tot la căminul de bătrâni Antim Ivireanul Foto:I.S.

Aproximativ 12% din populaţia judeţului Călăraşi stă cu mâna întinsă la ajutoarele europene. 38.000 de persoane care îşi duc zilele cu mai puţin de 400 de lei pe lună vor beneficia şi în acest an de alimente. După mai bine de două luni întârziere, alimentele au ajuns şi la Călăraşi, distribuirea acestora urmând să înceapă luni, 19 ianuarie.



Cupoanele pe baza cărora se va face distribuirea au ajuns déjà, prin Poşta Română, la beneficiari. În municipiul Călăraşi, peste 5.100 de oameni aşteaptă să-şi ridice ajutoarele alimentare. Distribuirea acestora are loc, la fel ca în fiecare an, la Căminul de Bătrâni “Antim Ivireanul”.

La nivel naţional, Guvernul a distribuit  3,3 milioane de cupoane pentru acordarea de ajutoare alimentare către persoanele defavorizate. Cupoanele reprezintă o noutate introdusă în acest an. Coşul de alimente (ulei, zahăr, făină, mălai, paste făinoase, conserve porc, vită, pate) este în valoare de 128 de lei şi va fi oferit o singură dată pe an. Operaţiunea va fi monitorizată de Instituţiile Prefectului din fiecare judeţ şi nu de Consiliile Judeţene, cum s-a procedat până acum. O altă noutate o reprezintă faptul că, începând din 2014, vor beneficia de ajutoarele UE şi beneficiarii de alocaţii pentru susţinerea familiei, ceea ce a ridicat numărul de beneficiari la 3,3 milioane, faţă de 2,6 milioane cât era anul trecut.

Pe lista celor mai săraci europeni

Potrivit Eurostat, în România, gradul de sărăcie şi de excluziune socială este mare. De exemplu, în 2012, 42 % din populaţie era expusă la astfel de riscuri, comparativ cu media UE de aproximativ 24,8 %.
În 2012, 22,6% din totalul populaţiei României se afla în risc de sărăcie (cu un venit mai mic de 60 % din venitul mediu disponibil), 29,9% se confruntau cu lipsuri materiale severe iar 7,4% locuiau în gospodării cu intensitate de lucru foarte scăzută.
România are cea mai mare cota din UE de populaţie care trăieşte în zonele rurale (45 % din totalul populaţiei) şi, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică pentru 2011, riscul de sărăcie extremă este de patru ori mai mare în zonele rurale (8,8 %) în comparaţie cu zonele urbane (2,2 %).
 

Vă recomandăm şi:

Ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană pentru cei mai săraci dintre români

Ajutoarele de la Uniunea Europeană, distribuite pe bază de cupoane

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite