VIDEO Zece liceeni şi trei ziarişti au aflat cum este viaţa de militar, la o unitate de geniu din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei 13 recruţi de ocazie au executat programul de înviorare ca la manual                     FOTO: Adevărul.ro
Cei 13 recruţi de ocazie au executat programul de înviorare ca la manual                     FOTO: Adevărul.ro

Un proiect unic pentru armata română tocmai s-a încheiat la o unitate din Garnizoana Buzău. Zece elevi şi trei jurnalişti buzoieni au experimentat viaţa de militar la Batalionul 3 Geniu, cu toate rigorile pe care le presupune regimul cazon. Voluntarii au înnoptat în unitate, au avut avut parte de o instrucţie epuizantă, iar la final au învăţat să tragă cu arma.

Joi seară, în prima zi a proiectului ”O zi de armată”, cei 13 voluntari au lepădat ţinuta civilă şi au îmbrăcat pentru prima oară o uniformă militară. A fost întâiul contact cu stricteţea din armată. Programul a continuat cu ridicarea armamentului şi a materialelor de instrucţie, în cadrul unui ceremonial organizat pe platoul unităţii, în prezenţa gărzii de onoare.

Recruţii au înnoptat în dormitoarele unităţii. A doua zi de armată a început cu un program de înviorare, executat ca la manual.

Programul de instrucţie s-a mutat apoi într-un poligon din apropiere. Voluntarii au luat lecţii de topografie, au învăţat cum se fac distrugeri prin explozie şi au experimentat costumul de protecţie împotriva atacurilor chimice. Au avut timp să-şi tragă sufletul, abia după ce s-a dat semnalul pentru servirea mesei.

Punctul culminant al proiectului a fost şedinţa de tragere cu pistolul mitralieră. Până să ajungă să apese pe trăgaci, fiecare tânăr a trecut printr-o şedinţă de pregătire temeinică.

Proiectul „O zi de militar” a fost iniţiat de ofiţerii Diviziei 2 Infanterie ”Getica”, cu scopul de a promova cariera militară printre liceeni.

După experienţa trăită printre militarii genişti, adolescenţii, care acum sunt în clasa a XII-a la mai multe licee din oraş, se gândesc mai serios să urmeze o şcoală militară. Proiectul experimentat la Buzău ar putea fi urmat, în curând, şi de alte unităţi militare din ţară.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite