VIDEO Ofertă nouă pe piaţa vinificaţiei. Cine vrea să-şi facă vin de calitate acasă, poate cumpăra struguri sau must de la Staţiunea Viticolă Pietroasele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Dacă vrei să îţi produci în propria gospodărie vinuri deosebite din soiuri nobile, precum Tămâiosa de Pietroasele, Riesling sau Fetească, acum poţi cumpăra struguri sau must de la Staţiunea de Cercetare Viticolă Pietroasa. Preţul strugurilor porneşte de la 1.9 lei kilogramul, iar litrul de must fermentat sau proaspăt se vinde cu 4.5 lei. Recoltatul strugurilor este în toi.

Staţiunea de Cercetare Viticolă Pietroasa, din judeţul Buzău, a dat startul campaniei de cules, cu peste 150 de culegători sezonieri, din Buzău, Brăila şi Mureş. Brăileanul Ion Mărişoi câştigă bani frumoşi de pe urma muncii de recoltare a strugurilor.

”Dacă butucul e bun, nu durează, un minut găleata, în trei minute sunt trei găleţi. Ciorchinele îl tăiem cu cuţitul, pentru că se scutură bobiţele apoi rămâne ciorchinele gol şi n-am făcut nimic atunci. Este convenabil, pentru că ieşim până în 140, 130 la zi şi o masă, cazare aici”, spune Ion Mărişoiu, din Brăila.

Staţiunea viticolă din comuna Pietroasele plăteşte 90 de bani pentru fiecare găleată de struguri descărcată în benă, iar un muncitor harnic depăşeşte lejer o sută de găleţi. Astfel, un muncitor se alege cu minimum 100 de lei după o zi de muncă.

buzau

Staţiunea deţine 150 de hectare de vie iar cu forţa de muncă actuală, realizează o producţie la hectar de 9 tone, la Tămâioasa Românească, şi 7 – 8 tone, la celelalte soiuri. 

”Noi până acum cumpăram struguri dar anul acesta şi noi vindem strugurii pentru persoane din judeţ şi nu numai. Preţul la Tămâioasă este 2 lei şi zece bani. Avem Fetească albă, Fetească regală şi Riesling italian la 1.80 leu pentru a mări bugetul, să zic aşa, pentru că sunt ridicate costurile în această perioadă de recoltată”, spune Irinel Popa, şef de fermă. 

De anul acesta, în urma solicitărilor clienţilor săi, Staţiunea a decis să vândă struguri de Tămâioasă românească şi Riesling italian pentru a-şi produce fiecare vinul mult dorit.

”Clienţii trebuie să vină cu maşină pentru transportul strugurilor şi cu vasele lor în care descarcă ce încărcăm noi. Noi recoltăm strugurii dimineaţa la 7.30 pentru că cel mai bine se face de dimineaţă până la ora 16.00. Se face comandă şi ştiu cantitatea de struguri care trebuie recoltat”, declară şeful de fermă.

buzau

Staţiunea de Cercetare Viticolă Pietroasa are oferte şi pentru cei care nu au echipamentele necesare prelucrării strugurilor. Le pun la dispoziţie must din struguri albi, gata pentru a fi savurat sau pentru a fermenta.

”Pentru prietenii noştri care doresc must proaspăt avem două calităţi: mustul de Tămâioasă şi must de soiuri de riesling, de fetească albă şi fetească regală. Dacă clientul are vase mari, ducem mustul către vasele lui cu o pompiţă, dacă sunt mai mici, încărcăm din vasul tampon al nostru”, spune Valentin Tuchilă, tehnolog.

Cei care doresc să cumpere struguri sau must de la Staţiunea Pietroasa trebuie să ştie că trebuie să dea comanda cu două zile înainte, poate cumpăra cel puţin 500 de kilograme de struguri şi minimum 5 litri de must. 

Livrarea strugurilor se face în saci noi care vor fi platiţi de către client, livrarea mustului se face după ora 12 sau când clientul este anunţat telefonic să o ridice şi se achită un avans stabilit de comun acord.

LISTA DE PREŢURI:

Tămâioasă românească – 2,1 lei/kg

Fetească albă – 1,9 lei/kg

Riesling italian – 1.9 lei/kg

Must – 4,5 lei/litru

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite