VIDEO Maternitatea din Buzău funcţionează, de peste 40 de ani, într-o clădire care trebuia să fie închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maternitatea din Buzău funcţionează de aproape o jumătate de secol într-o clădire a cărei destinaţie iniţială a fost cea de închisoare. Nu a fost niciodată reabilitată iar asta se vede la exterior unde timpul şi-a pus amprenta pe ziduri.

Începând cu subsolul, unde sunt vestiarele personalului medical şi terminând cu sălile de operaţie, totul este într-o avansată stare de degradare. La fel şi ehipamentele medicale. Primirea urgenţelor nu se poate face decât într-un singur cabinet, unde masa pentru consult este este la fel de veche precum clădirea. Pentru naşteri sunt trei săli iar pentru operaţii, două, din necesarul de şase.    

”Starea e aceeaşi de 20 de ani. Cu toate că au fost multe neajunsuri, această maternitate şi-a îndeplinit rolul principal de asistenţă medicală de specialitate. De 30 de ani se pune problema unei noi maternităţi”, a declarat medicul Dorin Neacşu, de la Maternitatea Buzău.

Maternitatea din Buzău, secţie exterioară a Spitalului Judeţean, funcţionează în acelaşi sediu de peste 40 de ani.

Potrivit unui raport de control efectuat la solicitarea Prefecturii de către Direcţia de Sănătate Publică Buzău, Maternitatea funcţionează într-o clădire cu un grad avansat de uzură, unde nu se respectă circuitele funcţionale, nu se respectă raportul suprafaţă/pat/bolnav, sunt defecţiuni la instalaţia sanitară, mobilierul are un grad avansat de uzură, iar recipienţii pentru deşeuri sunt în cantităţi insuficiente. 

Clădirea în care funcţionează maternitatea din Buzău este construită în anul 1960, iar destinaţia iniţială a fost cea de puşcărie. Din 1970 şi până în ziua de astăzi a funcţionat neîncetat fără reparaţii capitale. Începând cu subsolul, unde sunt vestiarele personalului medical şi terminând cu sălile de operaţie, totul este într-o avansată stare de degradare.   

La fel şi echipamentele medicale. Primirea urgenţelor nu se poate face decât într-un singur cabinet, pentru naşteri sunt trei săli, iar pentru operaţii, doar două, din necesarul de şase. Din cauza spaţiului insuficient, nu se pot face intervenţii laparoscopice, deşi personalul este pregătit, iar aparatura nouă nu poate fi folosită.

O nouă maternitate este pe cale să se “nască”, însă travaliul este de lungă durată. Iniţial, autorităţile din Buzău au inaugurat pe 1 iunie 2012 noua unitate medicală a judeţului, construită cu o investiţie de aproape 80 de milioane de lei. Panglica a fost tăiată în plină campanie electorală pentru alegerile locale, de către fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău. 

Inaugurarea a avut loc doar din raţiuni legate de imagine, fără ca spitalul să fie funcţional şi să deţină avizele sanitare necesare, fiind dotată provizoriu cu aparatura închiriată. 

Construirea localului pentru noua maternitate a început în 2009, iar pe 1 iunie 2012 a fost inaugurată investiţia care a înghiţit 15,5 milioane de euro.   

Un raport al Camerei de Conturi a arătat că vechea conducere a Consiliului Judeţean a plătit 51 de mii de lei pentru lucrări neefectuate la noua Maternitate iar DNA Ploieşti a început audierile celor implicaţi în derularea proiectului. Ancheta s-a finalizat cu trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Victor Mocanu, a altor angajaţi precum şi a directorului firmei care a închiriat aparatura medicală pentru inaugurare.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite