VIDEO Imagini superbe din satelit cu formarea lacului de acumulare Siriu, unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul de acumulare Siriu
Lacul de acumulare Siriu

Una dintre aplicaţiile serviciului Google Earth face posibilă redarea în imagini satelitare a formării lacului de acumulare de la Siriu, prin blocarea cursului de apă cu un baraj din anrocamente. Este vorba despre o succesiune de imagini din arhiva satelitului Landsat, din 1984 şi până în 2012.

Pe hărţile animate prin procedeul Time Lapse se poate observa cum odată cu trecerea anilor apare acumularea de apă care se opreşte în baraj.

Construcţia barajului a durat aproape două decenii, între 1975 şi 1994, şi a fost realizat după o metodă inovatoare pentru acele vremuri, fără ciment, numai din pământ, piatră, steril şi miez din argilă.

Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu. Construcţia hidrotehnică e realizată prin depunerea de anrocamente. Tehnica relativ nouă, prin care se înlocuiesc barajele de beton, se bazează pe principiul unui nucleu impermeabil de argilă uscată.

Barajul a dus la formarea unui lac cu lungimea de 11.5 kilometri şi un volum de 155 milioane de metri cubi de apă. Pentru a permite crearea lacului, a fost necesară strămutarea vetrei vechi a localităţii Siriu. 

CITEŞTE ŞI

VIDEO Povestea neştiută a Barajului Siriu. Câte milioane de metri cubi de apă se află în lacul cu acelaşi nume

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite