VIDEO Gheorghe Zamfir a cântat la Buzău pentru reconstituirea unei statui a lui Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Zamfir a reuşit să ridice sala în picioare în mai multe rânduri                        FOTO: Iulian Bunilă
Gheorghe Zamfir a reuşit să ridice sala în picioare în mai multe rânduri                        FOTO: Iulian Bunilă

Gheorghe Zamfir i-a ridicat în picioare pe cei peste 300 de buzoieni care au venit aseară la concertul caritabil organizat cu ocazia Crăciunului de un club de afacerişti. Fondurile strânse din vânzarea biletelor vor fi utilizate pentru reconstituirea unui ansamblu statuar realizat în Cimitirul „Dumbrava” de Constantin Brâncuşi, care a fost devastat în urmă cu 7 ani. Aici se afla şi celebra statuie ”Rugăciunea”.


Sala mare a Consiliului Judeţean a fost neîncăpătoare, miercuri seară, la concertul susţinut de Gheorghe Zamfir, chiar dacă ”geniul naiului” mai fusese de două ori la Buzău în ultimii ani. Artistul a susţinut un program de peste trei ore, cu melodii folclorice româneşti dar şi cântece din repertoriul internaţional. Acesta a dat autografe şi i-a invitat pe spectatori să viziteze o expoziţie cu picturi realizate chiar de el.

Spectacolul de caritate a fost organizat de Clubul Rotary din Buzău, pentru strângerea de fonduri necesare reconstituirii  unui ansamblu funerar pe care Constantin Brâncuşi l-a amenajat personal  în Cimitirul „Dumbrava” din Buzău, în urmă cu aproape un secol. În urmă cu două săptămâni, în urma unui bal de caritate organizat de Clubul Rotary cu acelaşi scop, a fost strânsă suma de 5.300 de euro.

Peste 40.000 de lei va costa reconstituirea ansamblului funerar care poartă amprenta lui Brâncuşi. Organizatorii sunt încrezători că în scurt timp vor strânge suma necesară pentru reconstituirea ansamblului statuar din Cimitirul „Dumbrava”.

Statuia „Rugăciunea”, care înfăţişează un trup gol răpus de durere, a fost comandată de fiica unui moşier din Buzău, în memoria soţului ei, avocatul Petre Stănescu. Brâncuşi a realizat atunci şi bustul defunctului, ambele sculpturi fiind amplasate la mormântul acestuia. Ulterior, lucrările originale au fost mutate la Muzeul de Artă din Bucureşti, iar la Buzău au rămas replici autorizate.

Copia Rugăciunii lui Brâncuşi, evaluată la 150 de mii de euro, a fost furată prima dată în 1996. A fost recuperată doi ani mai târziu dintr-un depozit de lemne din Bistriţa. Pentru că nu existau sisteme de supraveghere, a fost furată a doua oară în 2005.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite