VIDEO Elevii din Balta Albă (Buzău) merg la școli de pe raza a două județe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de copii din Buzău merg la școală în județe vecine
Zeci de copii din Buzău merg la școală în județe vecine

Locuiesc în județul Buzău dar merg la școală în județul Brăila. Este situația ieșită din comun în care se găsesc mai mulți copii din localitatea Balta Albă care, din cauză că primăria nu are un microbuz școlar, sunt nevoiți să învețe în școlile cele mai apropiate, care s-au nimerit să fie dincolo de granița județului. Chiar și așa, micuții merg zilnic pe jos câte șase kilometri dus-întors.

Dintre cei 21 de elevi care învață în vechea școală din Plăsoiu, sat aflat în Brăila, șapte sunt buzoieni, care vin zilnic din județul vecin, Buzău. Părinții lor au preferat să îi înscrie aici, pentru că dacă i-ar fi dat la școala din comuna lor, Balta Albă, așa cum era normal, micuții ar fi fost nevoiți să parcurgă pe jos o distanță de două ori mai mare, de 12 kilometri, între casă și unitatea de învățământ.
 ”Merg în jur de 3 kilometri dus, 3 kilometri întors. Că e frig că e ploaie, întotdeauna vin şi se prezintă la şcoală”, spune Victorel Frâncu, învăţător la şcoala Plăsoiu, judeţul Brăila.

Simona şi Sebastian Lăcătuş sunt fraţi şi le este mai uşor să parcurgă drumul lung împreună cu ceilalți cinci consăteni din Stăvărăști, județul Buzău. Străbat distanța dintre școală și casă în 30, 40 de minute. Oboseala îi răpune imediat și de multe ori nu mai sunt în stare nici să înveţe.

Părinţii încă mai speră ca în comună să ajungă un microbuz şcolar care să le ducă micuţii la şcoala din comună. ”Este foarte greu din cauza că noi am propus toţi care avem copiii din satul Stăvărăşti să ni se acorde in microbuz pentru comuna Balata Albă, localitatea Amara. Din cauză că noi avem copiii la Plăsoiu, orice avem nevoie, o adeverinţă sau ceva trebuie să mergem la comuna Vişani”, spune Marian Lăcătuș, tatăl copiilor.

Primăria Balta Albă solicită urgent un microbuz școlar

Încă 20 de copii din Balta Albă învață în localitatea Grădiștea, județul Brăila, iar alții, în comuna vecină Boldu. Micuții comunității sunt împrăștiați pe la școli din alte comune, în timp ce unitatea de învățământ care aparține de Balta Albă este pe jumătate goală.

”Unitatea noastră şcolară poate primi pe bănci, efectiv, fără supra aglomerare, în jur de 300 de elevi, deci poate primi şi copiii care pleacă de la noi în alte unităţi şcolare”, declară Dorin Dumitru, director la Şcoala Amara.

”Cei de I - VIII merg în localitatea Grădiştea, judeţul Brăila. În Balta Albă nu există şcoală şi merg în comuna Boldu, judeţul Buzău, în condiţiile în care şcoala Amara este destul de primitoare cu condiţii bune de cadre destul de pregătite. Ne lipseşte un microbuz pentru a aduce copiii din celelalte localităţi către şcoala Amara să putem să le oferim condiţii bune de studii şi tot ce depinde de şcoală”, spune Georgian Calotă, primarul comunei Balta Albă.

Reprezentanţii Primăriei Balta Albă au făcut numeroase solicitări pentru un microbuz şcolar dar niciodată nu au primit un răspuns ferm din partea Ministerului Educației.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite