VIDEO După suspendarea restricţiilor de circulaţie, centrul Buzăului arată ca înainte de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zonele comerciale din Buzău au devenit din nou furnicar de oameni ieşiţi la cumpărături. Încă de la primele ore ale dimineţii, a fost aglomeraţie în Piaţa centrală, iar platoul Dacia şi strada Cuza Vodă arătau vineri ca înainte de pandemie.

Începând cu data de 15 mai 2020, ora 00.00, prin Hotărârea nr. 24/ 14.05.2020 a fost instituită, pe teritoriul României, Starea de Alertă, pentru o perioadă de 30 de zile. 

Prin actul normativ se instituie obligativitatea purtării măştii, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise, astfel încât nasul şi gura să fie acoperite. 

Este permisă, printre altele, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în interiorul localităţilor, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei şi evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii. 

De asemenea, legea prevede că pot fi deschise mall-urile mici iar în cazul centrelor comerciale se vor lua măsuri diferite. 

Astfel, un mall care are suprafaţa mai mică de 15.000 de metri pătraţi va putea funcţiona după ridicarea stării de urgenţă, în această categorie încadrându-se centrul comercial Winmarkt din centrul oraşului.

În ceea ce priveşte mall-urile de la ieşirea din municipiu spre Focşani, Galleria şi Buzău Shopping City, acestea vor funcţiona în aceleaşi condiţii ca şi până acum, dat fiind că suprafeţele acestora depăşesc cu mult limita impusă. 

Galleria Mall are 34.000 de metri pătraţi suprafaţă construită, din care 17.200 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, în timp ce Buzău Shopping City dispune de o suprafaţă totală de peste 50.000 de metri pătraţi, din care 23.000 de metri pătraţi închiriabili.

Astfel, cele două mall-uri vor funcţiona cu Carrefour şi Altex (în cazul Buzău Shopping City), precum şi Mega Image şi Flanco (la Galleria Mall). De asemenea, la Galleria funcţionează în continuare Serviciul de Evidenţă a Populaţiei şi Biblioteca Judeţeană.

Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituţionalizată pentru o perioadă de 14 zile şi obligate să suporte contravaloarea cazării şi hranei pe perioada carantinei instituţionalizate. 

Parcurile pentru public se redeschid, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii şi cu respectarea măsurilor generale de prevenire şi protecţie. 

Nu mai este necesară completarea declaraţiei pentru deplasări în interiorul localităţii, dar se menţine această obligativitate pentru ieşiri în alte localităţi.

Se reiau activităţile organizate de slujitorii cultelor religioase cu participarea publicului, care se desfăşoară doar în exteriorul lăcaşurilor de cult, precum şi practicile şi ritualurile cu caracter privat în interiorul lăcaşurilor de cult cu participarea a maxim 16 persoane şi respectarea măsurilor de prevenire şi protecţie stabilite.

De asemenea se reiau activităţile de îngrijire personală care se desfăşoară în spaţiile special destinate,  de pregătire a sportivilor de performanţă în cantonamente, culturale desfăşurate în spaţiile special destinate, respectiv la nivelul muzeelor, bibliotecilor şi a sălilor de expoziţii, activităţile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi altele asemenea (care se desfăşoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună). 

Reluarea activităţilor se realizează cu respectarea măsurilor de prevenire şi protecţie stabilite.

Se menţine măsura suspendării curselor aeriene şi transportului rutier de persoane dinspre ţările din zona “roşie” şi “galbenă”.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite