VIDEO Cum arată primele tomate româneşti scoase pe tarabe în 2020. Legumicultor: „Marea noastră rugăminte e să nu se închidă pieţele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomate din 2020 crescute în România
Tomate din 2020 crescute în România

Au apărut primele tomate româneşti şi castraveţi pe tarabele din pieţe. Legumicultorii spun însă că degeaba ies la tarabe mai devreme decât în alţi ani cu legumele autohtone, deoarece clienţii sunt foarte puţini din cazua pandemiei de coronavirus.

Mircea Tatu, legumicultor din Cochirleanca, deţine o tarabă în piaţa din municipiul Râmnicu Sărat. Este printre puţinii producători care se încăpăţânează să ducă zilnic marfă proaspătă pentru clienţii săi. 

”Foarte puţină lume mai vine în piaţă. Cu salată erau doar vreo trei producători, cu ceapă verde, la fel, iar clienţii sunt şi ei foarte puţini. Lumea nu mai vine în piaţă şi devine din ce în ce mai greu să îţi vinzi marfa, care trebuie dată cât e proaspătă”, spune Mircea Tatu.

Graţie investiţiilor în încălzirea solariilor pe care le are în Cochirleanca şi în mijloacele naturale de fertilizare, buzoianul se bucură deja de prima recoltă de tomate şi castraveţi din acest an.

Mircea Tatu vinde de o săptămână roşii crescute în sol românesc. Şi-a luat masuri de siguranţă la piaţă, a montat paravan, dezinfectează frecvent taraba. Chiar dacă are puţini clienţi zilnic, speră ca autorităţile să nu le închidă pieţele pentru că ar fi un dezastru pentru afacerea sa.  

”Noi producţie avem, dar marea noastră rugăminte este să nu închidă pieţele. Asta este problema producătorilor, dacă se închid pieţele, s-a terminat cu ei. Să se impună restricţii, ca la farmacie. Eu la tarabă mi-am luat măsuri, mi-am comandat un paravan din plastic şi nu suflă nimeni pe marfă, nu pune mâna”, spune Mircea Tatu.

Tomatele buzoianului sunt mari, zemoase şi foarte gustoase, încât par a fi roşiile din grădinile bunicilor. Spune că sunt soiuri olandeze, selectate şi adaptate solului şi climei din zona Buzăului.

”Avem tomate crescute nu cu hormoni, ci seminţe polenizate cu bondari. Nu au fost stropite niciodată chimic, şi avem prădători pentru trips, pentru păianjen, nimic chimic. Contează solul foarte bun din această zonă, contează tratamentele care se aplică, ca să obţii şi produse bune şi în cantităţi mari”, spune Mircea Tatu, legumicultor din Cochirleanca.  

Fermierul mai cultivă pe spaţii întinse ardei şi vinete, tot din hibrizi importaţi cândva şi încercaţi mai întâi în loturi experimentale.  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite