VIDEO Cum a ajuns varza de Buzău mai scumpă decât în anii precedenţi: „S-au decalat muncile câmpului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodinele mai au de aşteptat până vor pune varza în butoaie. Din pricina secetei, recoltarea verzei de Buzău a întârziat două săptămâni, iar preţul din pieţe îi face pe clienţi să strâmbe deocamdată din nas. Fermierii din zona Buzăului abia acum strâng recolta şi se plâng că o mare parte din aceasta este compromisă.

Cele mai întinse suprafeţe cultivate cu varză de Buzău se găsesc de o parte şi de cealaltă a râului Buzău, din Mărăcineni, până la Săpoca, dar şi la periferia municipiului Buzău.

Legumicultorii de aici se plâng că 2018 a fost un an prost în agricultură, din cauza secetei.

Ion Mihai a pus varză de Buzău pe aproape 1,5 hectare de teren aflat la marginea Buzăului, spre Vadu Paşii. A început să culeagă mai târziu cu zece zile decât anul trecut, din cauza vremii capricioase din vară. 

”Anul acesta a fost secetă mare şi se simte. Aproape jumătate din plantaţie este mănată sau atacată de insecte. De asemenea, nu toate verzele sunt făcute uniform. După cum observăm, una e mai mică, alta e mai mare, aici nu e făcută deloc, dincolo e prea mare, iar clienţii ştiu că o varză bună de recoltat trebuie să fie cam cât o minge de fotbal şi să aibă o culoare gălbuie. S-au decalat muncile pentru că singura perioadă ploioasă a fost chiar în luna când trebuia să plantăm”, spune Ion Mihai, legumicultor din Buzău. 

Varza a ajuns deja în pieţe, însă gospodinele au început timid să o cumpere pentru pus la murat, din cauza preţului. Încărcaţi de cheltuielile în grădinărit, după un an agricol dificil, legumicultorii menţin deocamdată un preţ destul de ridicat, 1,5 lei kilogramul la varza de Buzău, care pe mulţi clienţi îi face să strâmbe din nas. 

”Începem din februarie, martie şi ieşim pe piaţă cu varza abia în septembrie, octombrie, două luni. Până atunci investim în oameni, insecticide, irigaţie cu motopompe. În legumicultură nu e ca la cultura mare pentru că noi depindem de irigaţii şi de apa căzută de sus. Deocamdată vindem cu 1 leu kilogramul în cantităţi mari, iar în pieţe ajunge la 1,5 lei. Vrem măcar să ne scoatem cheltuielile”, declară legumicultorul buzoian, Ion Mihai.
Imagine indisponibilă

Legumicultorii buzoieni se mândresc cu varza de Buzău, cunoscută de grădinarii din toată ţara. Este o varză de toamnă, care a fost cultivată de foarte mult timp în această zonă a ţării. Este cea mai potrivită pentru pus la murat.

Varza de Buzău căutată de gospodine, atât pentru consum în stare proaspătă, la salate, cât şi pentru preparate. Se pretează foarte bine la conservare peste iarnă, la murat. Este o varză bună, zemoasă, dulce, fără fibră şi nervuri tari, aşa cum este cea din import şi care are nervuri foarte tari. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite