Vara indiană prelungește sezonul căpșunelor autohtone. Încă sunt disponibile pe piață VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldura nefirească din octombrie are și părți bune. De exemplu, încă putem savura căpșunele dulci și foarte aromate, recoltate din plantații aflate pe câmp și coapte natural sub razele puternice ale soarelui.

La Săhăteni, în județul Buzău, se află una dintre puținele ferme din România care încă livrează în piețe și prin comenzi online căpșune românești crescute în pământ.

Cristina este una dintre cele trei culegătoarele de căpșune care iau la verificat plantă cu plantă pentru a găsi fructele gata de cules. Au mult de lucru, deoarece plantația în care lucrează cele trei doamne se întinde pe două hectare, iar culesul trebuie făcut frecvent.

„În două zile se coc dacă e cald, iar ele trebuie culese cu puțin timp înainte. Căpșuna trebuie să fie roșie, să nu fie portocalie, deschisă la culoare. Dacă e portocalie, o mai lăsăm o zi. Le strângem în caserole și trebuie să le punem cu grijă să nu se lovească. Ne ajută vremea, că e cald, e bine”, spune Cristina, una dintre culegătoarele de căpșune.

Culegătoare de căpșune la Săhăteni, Buzău FOTO I.B.
Culegătoare de căpșune la Săhăteni, Buzău FOTO I.B.

Plantația de căpșuni de la Săhăteni a fost înființată în această vară de un cuplu de tineri din localitate. Andra și Cătălin erau în anul doi la Agronomie atunci când au decis să investească în agricultură. Pentru câmp au mizat pe soiul Albion, adaptat la condiţiile climatice din România.

„Eu sunt foarte mulțumită de căpșuna din acest soi, fructele fiind foarte mari, lucioase. Nu sunt nici exagerat de sensibile. Sunt și foarte dulci, de asemenea, și au și un aspect foarte frumos, pentru căpșuni în octombrie. Clima ne ajută foarte mult, e foarte cald, soare, e frumos”, declară Andra Luiza Constantin, investitor.

Căpșunele de la Săhăteni sunt încă foarte dulci. FOTO Iulian Bunilă
Căpșunele de la Săhăteni sunt încă foarte dulci. FOTO Iulian Bunilă

Tinerii fermieri din Săhăteni speră să recolteze peste șase tone de cășune de pe stolonii plantați în câmp, până la începutul iernii, dacă vremea continuă să fie blândă. Nu duc lipsă de clienți și spun că o parte din marfă a fost comandată deja de supermarketuri și magazine din regiune. Deocamdată vând cu 15 lei caserola de jumătate de kilogram.

„Fiind în extrasezon, prețul ar trebui să fie un pic mai mare decât este prețul nostru, însă am preferat să rămânem la acesta momentan. Probabil că o să plusăm puțin odată ce înaintăm cu vremea. O să ajungem în noiembrie, decembrie, iar prețul probabil va fi un pic mai mare”, precizează Andra Luiza Constantin.

Andra Luiza Constantin FOTO I.B.
Andra Luiza Constantin FOTO I.B.

Fermierii din Săhăteni vor livra căpșune românești în piețe și magazine toată iarna. Ei produc aceste fructe nu numai în spații deschise, ci și în sere moderne, unde plantele cresc într-un substrat organic din nucă de cocos și au rod tot anul.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite