Universitatea Harvard, implicată în tranzacţii dubioase cu păduri din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
paduri tulcea

Procurorii DNA Ploieşti investighează o afacere cu păduri în Buzău, unde cel mai mare proprietar privat de păduri din România, firma Scolopax , îşi vinde, în regim de urgenţă, toate suprafeţele pe care le-a cumpărat în ultimii nouă ani. De curând, reprezentanul local al companiei a fost reţinut de către procurorii anticorupţie. Scolopax este un SRL controlat în proporţie de 99,99 % de către universitatea Harvard, prin divizia sa de investiţii.

Scolopax a cumpărat 681 de hectare de pădure în urma unor retrocedări şi tranzacţii suspecte, scrie stiridebuzau.ro. Scolopax a fost reprezentantă de Dragoş Lipan Secu. Rădăcinile tranzacţiei ajung până în anul 2006, când unul dintre moştenitori, Nicolae Clăbescu, a depus mai multe cereri, la mai multe primării din judeţul Buzău, pentru a primi mai multe păduri.

Înainte de 1948, pădurile s-au aflat în posesia bunicii sale, Elena Clăbescu. Potrivit documentelor din arhivă, moştenitorilor Elenei Clăbescu, le-ar fi revenit doar o suprafaţă de 225 de hectare, pe raza localităţilor Lopătari şi Gura Teghii. Nicolae Clăbescu a depus iniţial o cerere la comisia locală Gura Teghii, de unde a şi primit rapid 226 de hectare. Acelaşi Clăbescu a mai revendicat 90 de hectare de la aceiaşi primărie. Comisia judeţeană Buzău a validat şi această a doua cerere.

Reprezentanţii primăriei din localitatea Gura Teghii au întocmit un referat prin care l-au sesizat pe primar că restituirea s-a făcut ilegal, deoarece cererile erau însoţite de aceleaşi documente, pentru suprafeţe diferite, iar pădurea se afla împrăştiată pe raza mai multor comune. Ceea ce, în opinia unor funcţionari din primărie, a depăşit competenţele comisiei. Referatul nu a fost luat în seamă, iar moştenitorii au fost puşi în posesie.

Nicolae Clăbescu a depus o altă cerere în localitatea Lopătari, prin care a solicitat încă peste 300 de hectare de pădure. Şi aici a depus aceleaşi documente precum cele de la Gura Teghii, însă de data asta primăria Lopătari i-a respins cererea. Clăbescu a făcut plângere la judecătoria Buzău şi a câştigat, irevocabil, cele 300 de hectare, pe raza comunei Lopătari. În total, moştenitorul s-a ales cu 615 hectare de pădure, deşi avea dreptul la nici jumătate.

Dragoş Lipan Secu, reprezentantul Scolopax România, a fost arestat acum două săptămâni, împreună cu soţia sa. Cei doi sunt cercetaţi de către procurorii DNA Bihor pentru luare de mită şi spălare de bani.

CITEŞTE ŞI: Cum au reuşit doi botoşăneni să „ţepuiască” cu un milion de euro Universitatea Harvard. Americanii spun că nu au păţit niciodată aşa ceva

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite