Un alpinist român vrea să cucerească două dintre cele mai înalte vârfuri din lume, în mai puţin de 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Băicuş are 36 de ani  Sursa Facebook.com
Gabriel Băicuş are 36 de ani  Sursa Facebook.com

Alpinistul buzoian Gabriel Băicuş vrea să reuşească ceea ce nimeni nu a mai reuşit până acum, adică să escaladeze, într-un interval de numai 24 de ore, două vârfuri muntoase din Himalaya. Este vorba despre Everest, cel mai înalt vârf din lume (8.848m), şi Lhotse, al patrulea ca mărime din masivul himalayan.

Gabriel Iulian Băicuş şi-a propus să escaladeze vârfurile Everest şi Lhotse în perioada aprilie-mai 2022, în mai puţin de 24 de ore. Dacă va reuşi, ascensiunea va constitui o premieră în alpinismul românesc.

Buzoianul, în vârstă de 36 de ani, şi-a propus ca prin această expediţie, care face parte dintr-un proiect mai amplu numit „Himalaya 148”, să pună şi România pe harta ţărilor care susţin performanţa în alpinism.

Odată cu această misiune, mărturiseşte alpinistul buzoian pe pagina de internet dedicată acestui proiect, atrage atenţia, prin astfel de iniţiative, ”atât asupra sportului ca mod de viaţă sănătos, cât şi asupra protejării naturii, a munţilor”. 

Gabriel Iulian Băicuş, originar din Nehoiu, mărturiseşte că iubeşte muntele şi simte o conexiune aparte cu natura, dar mai ales cu înălţimile. Până acum a cucerit vârfuri muntoase din Europa, Africa şi Asia, iar acum se pregăteşte pentru cea mai grea expediţie a viaţii sale.

Pasiunea pentru munte l-a transformat din 2017 în consultant, planificator şi coordonator de drumeţii şi expediţii pe cei mai înalţi munţi din lume. ”Îmi doresc să fiu o inspiraţie pentru tinerii din România care-şi doresc să fie răsplătiţi, aşa cum simt eu că sunt, cu sentimentul de auto-împlinire şi cunoaştere, dar şi de putere şi înţelepciune pe care muntele îl oferă”, transmite Gabriel Băicuş.

Dubla Everest-Lhotse în mai puţin de 24 de ore a fost reuşită pentru prima dată în anul 2011 de către americanul Michael Horst, care a făcut traseul fără întoarcere în tabăra de bază în aproximativ 21 de ore. Recordul mondial de viteză îi aparţine din 2019 nepalezului Mingma Dorchi Sherpa care a atins cele două vârfuri în şase ore şi un minut. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite