Alpinistul Horia Colibăşanu se pregăteşte să urce al doilea cel mai periculos munte din lume. Rata de mortalitate: 29%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Colibăşanu
Horia Colibăşanu

În această primăvară, alpiniştii Horia Colibăşanu şi Marius Gane vor face din nou echipă pentru un obiectiv important în Nepal: prima ascensiune românească pe Kangchenjunga (8.586 metri), al treilea vârf ca înălţime de pe planetă.

Kangchenjunga este un gigant situat de-a lungul graniţei dintre Nepal şi India, într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. În unele zile poate fi văzut şi de la 110 kilometri depărtare, din India. Este încărcat de legende, fiind considerat lăcaşul unui zeu ostil, credinţă întărită de vremea imprevizibilă şi avalanşele frecvente.

Statistic, este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalităţii de 29,1%, ceea ce înseamnă că 1 din 4 alpinişti care au încercat să îl urce şi-au găsit sfârşitul.

După prima ascensiune realizată în 1955 de o expediţie britanică, au mai trecut 22 de ani până la o nouă reuşită. Din respect pentru credinţele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediţii nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câţiva metri înainte de cota maximă. 

Kangchenjunga a păstrat până astăzi reputaţia de “vârf neatins”. Pentru alpinismul din România încă reprezintă  o provocare majoră: a rămas singurul optmiar (munte de peste 8.000 de metri) neurcat de români. 

Horia Colibăşanu se reîntâlneşte cu Kangchenjunga după zece ani de la prima încercare. În 2012, a renunţat la ascensiune cu o sută de metri înainte de vârf. Un perete de stâncă nu a putut fi depăşit la timp pentru întoarcerea în siguranţă în ultima tabără.

Horia Colibăşanu

La începutul lunii aprilie a acestui an, sportivul din Timişoara va porni spre Nepal alături de Marius Gane, după ce anul trecut au făcut echipă în Dhaulagiri, alt optmiar dificil din Himalaya. 

Prima parte a expediţiei se va desfăşura pe o rută de apropiere de baza muntelui, la 5.200 metri altitudine. Sportivii români vor face ascensiunea, ca de obicei, fără oxigen suplimentar şi fără ajutor din partea şerpaşilor.

Horia Colibăşanu a participat la 23 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcaţi. 

Horia Colibăşanu

Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna, Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoşi cinci munţi din lume. 

Marius Gane are o experienţă de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine. A făcut parte din prima expediţie integral românească pe Everest, în 2003. 


Vă mai recomandăm să citiţi:

Final de aventură pentru Horia Colibăşanu, pe Himalaya. Momente dramatice la 6.800 de metri

Veşti bune din expediţia Dhaulagiri 2021. Horia Colibăşanu a făcut un pas important spre premiera mondială

Horia Colibăşanu a ajuns la una dintre cele mai dificile porţiuni ale ascensiunii de pe Himalaya: Sunt zile cu efort mare
 

Alpinistul Horia Colibăşanu a plecat spre Himalaya. Obiectivul: rută nouă pe vârful Dhaulagiri, la 8.167 metri

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite