Video Trovanții de la Buzău o iau la vale. Soluții pentru salvarea Babelor de la Ulmet VIDEO
0Un important monument natural din Ținutul Buzăului, Trovanții sau Babele de la Ulmet, s-a degradat atât de tare, încât autoritățile trebuie să găsească urgent soluții salvatoare. Două pietre mari s-au desprins de sol și s-ar putea rostogoli oricând peste cărările folosite de turiști.
Autoritățile au montat deja indicatoare de avertizare în zonă și caută acum un alt traseu de acces. Până atunci, vizitatorii sunt rugați să nu se urce pe formațiunile stâncoase.
„Atenție, pericol de prăbușire!”, cu acest mesaj sunt întâmpinați turiștii care ajung în această perioadă în zona trovanților din comuna buzoiană Bozioru. Indicatoarele au fost montate după ce două formațiuni uriașe, aflate în dreptul drumului de acces, s-au desprins de roca de bază.
„Se văd foarte clar două fisuri destul de mari. Mai sunt și altele, mai mici. În timp, din cauza ploilor, din cauza intervenției omului, s-au îndepărtat de masa de nisip și ele riscă să alunece la vale”, spune Andrei Drăgnescu, ghid local din comuna Bozioru.
Crăpăturile apărute în trovanți pot duce la adevărate tragedii. Pietrele uriașe, care cântăresc fiecare câte două tone, se pot desprinde cu ușurință. De aceea, vizitatorii sunt sfătuiți să stea cât mai departe de trovanți.
„Noi am montat în perimetru niște indicatoare care să-i atenționeze pe cei care au în gând să scrijelească, să se urce pe trovanți, dar totuși, în lipsa unui supraveghetor, fac în continuare acest lucru”, precizează ghidul Andrei Drăgnescu (foto jos).

Reprezentanții Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului și specialiștii din Consiliul Județean Buzău caută acum soluții tehnice pentru ca trovanții, sau „pietrele vii”, așa cum mai sunt cunoscuți, să fie salvați.
„Efectiv, trebuie fixați cu bare de oțel, așa vedem noi acuma, care să treacă din ei în fundație. Dacă fiecare trovant are patru, cinci bare din acestea, putem spune că i-am stabilizat”, spune Răzvan Pascu, președintele Asociației Ținutul Buzăului.
Autoritățile locale din Bozioru, comuna pe raza căreia se află ansamblul geologic de interes turistic, susțin că sumele necesare intervenției sunt foarte mari, mult peste posibilitățile bugetului primăriei.
„Există o variantă de consolidare a acestor trovanți printr-o sudură, cu un liant special. Deci, se lipește trovantul de roca din care provine. Intervenția va fi însă costisitoare”, spune Valentin Grigore, primarul comunei Bozioru.
Zona Trovanților din comuna Bozioru face parte începând cu anul 2022 din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din geoparc, aici ajungând anual mii de vizitatori atrași de peisajele inedite.
„Realizez că sunt destul de consistente, câteva mii de euro, dar specialiștii își vor spune cuvântul. Ca să salvăm aceste minuni lăsate de natură practic nicio investiție nu este prea mare. După ce specialiștii o să-și spună cuvântul vom interveni doar cu firme de specialitate ca să elimnăm orice risc, pentru ca și generațiile următoare, peste 30, 40 de ani, să se poată bucura de ele”, declară Petre Emanoil Neagu, președinte Consiliului Județean Buzău.

Formaţiunea stâncoasă se află pe un platou de nisip, izolat, iar unele dintre stânci sunt perfect ovale, altele având forma unor farfurii zburătoare. Cea mai înaltă dintre babele de la Ulmet are doi metri. Impresionează însă unele forme perfect rotunde ale câtorva stânci care stau pe jumătate îngropate în nisipul moale din vârful dealului.
Potrivit geologilor, trovanţii sunt forme de microrelief care se dezvoltă în straturile de nisip, datorită apelor subterane calcaroase care le spală şi le sedimentează în timp. Modul de formare a trovanţilor este acelaşi cu cel al perlelor.