Motivul pentru care „patria vulcanilor noroioși”, una dintre cele mai frumoase zone din România, este evitată de turiști

0
Publicat:

Buzăul rămâne un județ neatractiv pentru turiștii români și străini. Potrivit Institutul Național de Statistică (INS), județul de la Curbura Carpaților se află pe locul 33 într-un top național al numărului de turiși înregistrați în prima jumătate a anului.

vulcanii noroiosi

Cei mai mulți turiști preferă fie Bucureștiul, fie Clujul, Constanța ori Prahova, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică.

Lipsa unei infrastructuri adecvate pentru turiști în localitățile de munte este una dintre explicațiile conducerii administrației județene pentru numărul nesemnificativ de turiști.

Într-un top național al numărului de turiști, județul Buzău se află pe locul 33 din 42 de județe, cu doar 69.425 de turiști înregistrați în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023. Asta, chiar dacă obiective turistice sunt destule, începând de la Focul Viu din Terca, Vulcanii Noroioși, până la Așezările Rupestre.

Conducerea Consiliului Județean Buzău are și o explicație pentru numărul relativ mic de turiști care ne vizitează obiectivele turistice: industria Horeca nu este la fel de bine pusă la punct precum în județe cu tradiție în turism, precum Prahova sau Constanța. 

Speranța autorităților județene într-o schimbare în bine a turismului local este dată de recunoașterea internațională a Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului”, dar și de construirea autostrăzii A7, care va tranzita județul.  

Destinațiile turistice din județul Buzău care atrag turiști din țară sau chiar din străinătate sunt Vulcanii Noroioși, stațiunea Sărata Monteoru, Așezările Rupestre, de la Aluniș și Bozioru, precum și Muzeul Chihlimbarului de la Colți.

”Este fantastic faptul că un sat cu 800 de locuitori, cum este Colți, a atras în această vară un număr de peste 16.000 de turiști. Oamenii au venit, au văzut așezările rupestre, au vizitat muzeul”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică, Teleorman este județul cel mai puțin atrăgător de turiști. În primele șase luni ale anului, județul aflat în sudul țării a fost vizitat doar de către 3.853 de turiști.

Alte județe cu număr mai mic de turiști decât Buzăul sunt Brăila, Botoșani, Vaslui, Vrancea, Ialomița, Sălaj, Olt și Giurgiu.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite