Secretele tatuajelor, ilustrate într-o expoziție. Cel mai vechi tatuaj are peste 5.000 de ani FOTO

0
Publicat:

Muzeul Județean Buzău organizează, în premieră, o expoziţie dedicată artei tatuajului. Vizitatorii află informații despre această artă decorativă, inclusiv despre tehnicile folosite la executarea celui mai vechi tatuaj aplicat, realizat în jurul anului 3.300 î.Hr.

Omul preistoric al gheţurilor, tatuatul Otzi SURSA Wikipedia
Omul preistoric al gheţurilor, tatuatul Otzi SURSA Wikipedia

Evenimentul este organizat în colaborare cu șapte artişti ce pun bazele unei şcoli de tatuaj, prima din ţară cu un asemenea profil. Proiectul expozițional este rodul colaborării a șapte artiști tatuatori, fondatori ai unei viitoare școli de tatuaj.

„Expoziția cuprinde: schițe de proiect, lucrări de grafică specifice genului, realizate pe mai multe tipuri de suport, lucrări obiect și instrumente ce au fost folosite în stadiile incipiente ale popularizării acestui domeniu artistic”, declară organizatorii evenimentului.

Expoziţia de grup dedicată artei tatuajului este intitulată "Inkperium" şi a fost vernisată vineri, 18 august 2023, la sediul muzeului din municipiul Buzău. Expoziţia va fi deschisă până în data de 18 septembrie 2023.

„Încă din Preistorie, oamenii au practicat tatuajul. Evoluţia artei tatuajului, de la origini şi până în prezent, a fost una dintre cele mai diverse în tehnici şi simbolistică. Cel mai vechi tatuaj aplicat, cunoscut până în prezent, a fost realizat în jurul anului 3.300 î.Hr. (Epoca Bronzului), pe corpul lui Ötzi – Omul de Gheaţă”, transmit reprezentanții muzeului din Buzău.

Ötzi este cunoscut pentru a avea cel mai vechi set de tatuaje cunoscute pe corpul său. Pe trupul său au fost identificate multiple tatuaje sub formă de linii și puncte. Aceste tatuaje au fost realizate prin înțeparea pielii și introducerea pigmentului în aceste zone.

Descoperirea tatuajelor de pe corpul lui Ötzi a oferit informații valoroase despre practicile și semnificațiile culturale ale tatuajelor în perioada sa. Aceasta a contribuit la înțelegerea mai profundă a modului în care oamenii din acea epocă interacționau cu corpul și își exprimau simbolurile și credințele prin artă corporală.

„Indiferent de perioada istorică în care au fost realizate tatuajele, scopul acestora era de a identifica, de a marca anumite persoane în cadrul comunităţii. Elemente de identificare culturală, socială sau/şi militară, tatuajele au ajuns până în zilele noastre şi le întâlnim aproape la tot pasul. Poziţia lor în societatea contemporană între preconcepţie, paradigmă şi comportament social este, pe bună dreptate, considerată o artă", declară reprezentanţii Muzeului Județean Buzău.

Tatuajele lui Ötzi sunt distribuite pe mai multe părți ale corpului său, cum ar fi în zona spatelui, genunchilor și în jurul articulațiilor degetelor.

Este important de menționat că aceste tatuaje nu au fost realizate doar din motive decorative, ci se crede că au avut un scop terapeutic sau religios. De exemplu, tatuajele de pe spatele său corespund cu punctele de presiune și au sugerat că acestea puteau fi utilizate pentru a trata sau ameliora durerile de spate.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite