Spanacul urcător, plantă gustoasă şi productivă care se dezvoltă pe verticală. „Este mâncarea viitorului“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planta este aclimatizată de echipa cercetătorului Costel Vânătoru
Planta este aclimatizată de echipa cercetătorului Costel Vânătoru

Cercetătorii buzoieni au în studiu legume care vor fi mai rezistente la secetă şi lungi perioade caniculare. În categoria plantelor pregătite pentru viitor intră şi spanacul de Malabar, o specie care se dezvoltă pe înălţime. Faţă de spanacul tradiţional, varianta în formă de liană are un potenţial de producţie mult mai mare.

Basella rubra, sau spanacul de Malabar, provine din zona Asiei şi este o plantă suculentă, cu tulpina netedă şi cu o multitudine de lăstari, lungi de câţiva metri. Are gust mai intens decât spanacul obişnuit, frunze mai cărnoase şi poate fi cultivat toată perioada anului, chiar şi în cea extrem de caldă.

Spanacul urcător este rodul a peste zece ani de muncă de aclimatizare şi ameliorare a specialiştilor de la Staţiunea de Cecetare pentru Legumicultură Buzău. Primul pas a fost aclimatizarea speciei apoi ameliorarea, care s-a obţinut din soiuri distincte, recunoscute pe plan internaţional. 

”Spanacul urcător, de Malabar, poate fi cultivat la temperaturi ridicate. Acesta are potenţial mare de producţie şi se poate duce la zece metri înălţime. Conţine caroten, pigmenţi antocianici, substanţe antioxidante care menţin celula sănătoasă. Are gust bun, aromă şi potenţial mare de producţie”, susţine Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău. 

Chiar dacă este recent introdusă în România, interesul pentru această plantă este mare, mai ales că poate fi cultivată cu succes şi în sistem gospodăresc.

„Ca aliment, este o plantă bogată în vitamine, în săruri minerale şi vorbim de vitamina A, de vitamina C, de calciu, de fier, de potasiu. Este deci o plantă benefică pentru sănătate şi ca plantă alimentară substituie cu succes spanacul pe care noi îl cunoaştem, dar care la noi poate fi cultivat primăvara şi toamna”, precizează Vânătoru. 

Tulpinile spanacului de Malabar pot fi de culoare verde sau purpuriu. Frunzele sunt cărnoase, ovate sau  sub formă de inimă, cu o lungime cuprinsa între 5-12 cm. De asemenea, fructul este cărnos, ovoid sau sferic cu o lungime de 5-6 mm şi capătă culoare mov la maturitate.

În ultimii ani, în staţiunea de cercetare din Buzău au fost aclimatizate numeroase soiuri exotice de legume, dintre care se remarcă dovlecelul-şarpe, care la maturitate capătă gust de tomată, un soi de castravete pentru diabetici, cu origini în Mexic, şi dovlecii din care se produc bureţi naturali.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Trupul fără suflare al unei femei, descoperit într-un BMW parcat pe o stradă lăturalnică. Avea trei copii 

Cine este medicul găsit mort într-un spital privat din Constanţa. Anchetatorii iau în calcul sinuciderea

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite