Didi, americanca din Buzău, a obținut cetățenia română: „Sper să aduc onoare țării mele“ VIDEO

0
Publicat:

După 18 ani de la sosirea în România ca voluntar al unei asociații umanitare, o americancă a obținut cetățenia țării de care s-a îndrăgostit la prima vedere. Didi Deshaies este coordonatoarea unei asociaţii umanitare şi a unei mici ferme sociale, în județul Buzău.

Didi Denise Deshaies a venit în România în 2005, ca voluntar al Asociaţiei de Ajutor Amurtel. S-a stabilit aici, fascinată de frumusețile țării și obiceiurile descoperite mai ales în comunitățile rurale.

În grija americancei se află Familia Amurtel, un centru de plasament pentru copii aflaţi în dificultate din comuna buzoiană Pănătău şi centrul de zi pentru copii, din aceeaşi localitate. La scurt timp după sosirea în România, americanca a preluat conducerea ONG-ului, iar de 11 ani Didi are în grijă şi o grădină socială la Poieni, aflată la câţiva kilometri de Pănătău.

Fascinată de locuri, oameni şi traiul simplu, curat, a simţit că aici îşi poate înfige rădăcinile adânc. A învăţat uşor limba română, iar zilele trecute a reușit să obțină cetăţenia țării în care a ales să-și continue traiul.

„În sfârșit, după 18 ani în România, sunt foarte mândră să dobândesc cetațenia română. Este o mare onoare pentru mine să fac parte din această țară frumoasă. Mă simt de fapt de mult româncă și când oamenii mă întrebau: «Când te duci acasă?», le răspundeam: «În fiecare seară», pentru că aici mă simt acasă acum”, a declarat Didi Deshais pentru Adevărul.

Didi a devenit cetățean român după 18 ani de ședere SURSA Didi Deshaies
Didi a devenit cetățean român după 18 ani de ședere SURSA Didi Deshaies

Didi Denise s-a născut în Connecticut (SUA) şi face voluntariat de peste 25 de ani. Încă din facultate, unde s-a specializat în limba franceză, s-a alăturat organizaţiilor care luptă în Statele Unite pentru protecţia mediului. Ca voluntar, Didi a fost mai întâi cercetaş, a predat apoi în gradinițe, a lucrat în ferme din Oregon şi California unde se cultivau fructe.

Înainte de a ajunge în România, a trecut prin mai multe ţări din Europa, din America Centrală, după care a stat o perioadă în India. În periplul ei a învăţat să mediteze, să îngrijească bătrâni şi copii, să prepare mâncare pentru refugiaţi, să strângă donaţii pentru copii abandonaţi.

Misiunea sa socială a îndrumat-o către România în 2005, unde avea să descopere tărâmul de vis.

„Am trăit mai mulți ani într-un loc, aici în România, decât în statele unde familia mea s-a mutat cam din cinci în cinci ani. Mă bucur că pot să fiu și eu un reprezentant al României oriunde mă duc și sper să aduc onoare țării mele”, a mărturisit americanca stabilită în România.

Didi Deshaies le-a spus tuturor cunoștințelor sale de peste Ocean că dacă vor cu adevărat să experimenteze o viaţă deosebită, în armonie cu natura şi tradiţiile, o pot face în România. În acest fel le-a argumentat părinților decizia de a rămâne definitiv în această țară.

„Rudele mele ştiu că iubesc România şi că aici îmi văd viitorul. Le povestesc că aici pot găsi o Europă cum era mai demult, unde încă s-au păstrat vechi obiceiuri. Aici poţi chiar să trăieşti aceste tradiţii, să trăieşti mai natural, să ai o viaţă frumoasă, în armonie cu natura. Eu cred că la ţară este viaţa cea mai frumoasă”, mărturisește Didi Deshaies. 

Noua pasiune descoperită în România: grădinăritul

Odată cu sosirea în România, a descoperit o nouă pasiune: grădinăritul. A învăţat să sape, să însămânţeze ori să răsădească, să plivească, a deprins tainele rotirii culturilor, ale fertilizării naturale, de la legumicultorii care o ajută în grădina socială de la Poieni.

„Aici, în România, pentru mine a fost o mare bucurie să intru în armonie cu anotimpurile. La început era o frustrare să merg la piaţă şi să nu găsesc spanac decât o dată pe an. Dar acum abia aştept să apară primăvara ca să mănânc căpşunele gustoase, zmeura, care nu sunt tot timpul disponibile. Mă bucur de fiecare produs care urmează să iasă în grădină”, mărturiseşte americanca stabilită în România.

Locuieşte în Bucureşti, acolo unde este şi sediul asociaţiei, însă petrece mult timp la Pănătău şi Poieni, în zona de munte a judeţului Buzău. Preferă compania oamenilor de la ţară, a stilului sănătos de viaţă, extrem de diferit de cel din Statele Unite.

Didi în solar, cu recolta ei de salată FOTO Iulian Bunilă
Didi în solar, cu recolta ei de salată FOTO Iulian Bunilă

Grădinile şi solariile din satul Poieni (Buzău), create iniţial pentru aprovizionarea căminului de copii, produc peste nevoile interne. De aceea, americanca a decis să ofere şi altora hrana sănătoasă, pe baza unui abonament anual. Grădina bio Amurtel are deja un portofoliu de câteva zeci de abonaţi, cei mai mulţi din Bucureşti.

Pe clienţii grădinii sale bio, Didi îi consideră parteneri care investesc în propria dietă sănătoasă şi în centrul de plasament pe care asociaţia îl administrează în comuna Pănătău. Abonaţii primesc regulat un coş cu produse organice locale, proaspete, livrate direct de la fermă. Plata pentru rata lunară se poate efectua atât în numerar, cât şi prin ordin de plată într-un cont afişat pe site-ul legume-eco.ro.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite