Video Fermier, despre soluțiile care grăbesc coacerea legumelor „bio“: „Înroșesc tomatele, dar sunt otravă pentru consumatori“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O autentică bombă chimică a fost dezamorsată de polițiști într-o amplă operațiune care a scos de pe piață o jumătate de tonă de substanțe folosite ilegal pentru grăbirea creșterii și a coacerii legumelor. Acestea erau vândute apoi în supermaketuri drept produse bio.

Doi producători de tomate și castraveți din Glodeanu Sărat, județul Buzău, au folosit chimicalele în concentrații extrem de mari pe legume care au ajuns în supermarketuri ca produse BIO.

„Din păcate, este adevărat că nu toți legumicultorii dau îngrășământul normal, ci dau cu anumite substanțe, ethrel, care într-un timp record înroșesc tomatele ca să fie bune de mâncat, dar în realitate sunt otravă pentru consumatori. Tot ce apare acum copt e clar că este forțat”, declară un fermier din Glodeanu Sărat, sub protecția anonimatului.

Așa au procedat doi legumicultori din Glodeanu Sărat, județul Buzău, un bărbat de 52 de ani și nepotul lui, de 21 de ani. Ei au folosit inclusiv nocivul Ethrel, una dintre substanțele interzise în România, în concentrații de șapte-opt ori mai mari decât cele permise în țări în care aceste substanțe sunt admise.

„Ajung în plantă, noi folosim leguma, o mâncăm și așa ne îmbolnăvim. Marea majoritate folosește aceste substanțe, iar poliția face bine că îi depistează pe aceștia”, spune fermierul din Glodeanu Sărat.

Polițiștii au descoperit că cei doi buzoieni își procurau chimicalele de la un bărbat din Ilfov, care le introducea ilegal în țară. Mascații l-au depistat în flagrant pe furnizorul produselor folosite ilegal la forțarea creșterii și a coacerii legumelor. Bărbatul, din Ilfov, transporta 200 de sticle și 210 pungi cu substanțe toxice neomologate în România.

A doua zi, oamenii legii au depistat o autoutilitară parcată în curtea mănăstirii Cernica, din Ilfov, încărcată cu mai multe recipiente cu substanţe toxice gata să ajungă la producătorii agricoli.

La percheziții, autoritățile au descoperit dovezi că legumele toxice erau vândute în depozite engros și ajungeau apoi în supermarket-uri, unde erau comercializate în rafturile cu produse bio. Cei doi legumicultori și furnizorul substanțelor chimice sunt cercetați în libertate. Poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 400 de litri şi 144 de kilograme de produs solid.

Cazul legumelor stropite, în atenția unui parlamentar

Într-o postare pe Facebook, Vlad Mircea Pufu, senator PNL de Buzău, le cere autorităților responsabile controale ferme și atrage atenția că e nevoie ca verificările să fie făcute nu doar amănunțit, ci și în timp real.

„Există la ora actuală o îngrijorare în rândul buzoienilor, după ce o anchetă a poliției a scos la iveală că doi legumicultori din Glodeanu Sărat ar fi folosit substanțe interzise pentru dezvoltarea mai rapidă a legumelor.

Chiar dacă nu este o practică a majorității legumicultorilor, care muncește onest și cu mari cheltuieli pentru a avea producții sănătoase și de calitate, această situație scoate la iveală hibele sistemului.

Numărul probelor de legume și fructe, care sunt recoltate pentru a fi analizate, este prea mic în comparație cu volumul produselor ce ajung pe piață.

Mai mult, analizele se fac doar la București, iar obținerea rezultatelor este un proces de durată. Iar pentru că probele sunt adunate de la produse aflate deja la vânzare, până sunt gata analizele, legumele sunt demult consumate”, spune senatorul liberal Vlad Pufu.

Parlamentarul buzoian atrage atenția că e o problemă existentă la nivelul întregii țări, iar ineficiența controalelor și întârzierile în descoperirea folosirii unor substanțe interzise poate fi una din cauzele ce duc la creșterea incidenței cancerului în România.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite