Se fac eforturi pentru redeschiderea spitalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale din Pârscov şi Pătârlagele au găsit câteva soluţii pentru ca unităţile desfiinţate să-şi reia activitatea. Administraţiile au demarat toate acţiunile necesare pentru ca spitalele să redevină cât mai repede funcţionale, iar localnicii să nu mai bată drumul până la Buzău pentru consultaţii sau internări.

Dacă situaţia unităţii spitaliceşti din Vintilă Vodă a fost rezolvată, spitalul fiind transformat în cămin pentru bătrâni începând cu 1 aprilie, la Pârscov şi Pătârlagele au fost trase obloanele la începutul acestei luni, zeci de oamenii fiind nevoiţi să se transfere la alte spitale pentru a putea continua tratamentele de care au nevoie.

Impresionate de drama bolnavilor internaţi la Pârscov şi Pătârlagele, autorităţile locale au căutat soluţii pentru a putea menţine destinaţia iniţială. Astfel, cei din Primăria Pârscov a luat legătura cu un medic buzoian decis să ajute la reînfiinţarea spitalului, prin intermediul unui ONG. „Noi am dat o hotărâre de Consiliu Local prin care predăm clădirea şi tot ce este acolo, urmând ca medicul, cu ajutorul unei organizaţii non-guvernamentale, să obţină finanţare de la Casa de Sănătate şi să redeschidă spitalul pentru că localnicii au mare nevoie de îngrijiri medicale aproape de casă, că majoritatea sunt bătrâni şi nu se pot deplasa până la Buzău" , ne-a declarat Gheorghe Sturzu, primarul comunei Pârscov.


Actele necesare redeschiderii centrului de sănătate au fost pregătite, urmând ca în cel mai scurt timp spitalul să devină din nou funcţional. „Voi prelua spitalul, dar nu pe o societate tip business, ci pe un ONG cu care voi încerca să obţin finanţare pe două direcţii, una pentru reamenajare şi cealaltă pentru activitatea curentă. Spitalul ar dispune de 40 de paturi, dintre care zece pentru cazuri sociale. Totodată avem câteva promisiuni şi de la persoane din străinătate dispuse să ne ajute cu câteva sponsorizări", ne-a explicat Paul Costache, medicul care se ocupă de redeschiderea spitalului.


Dreptate în instanţă


Dacă la Pârscov se încearcă redeschiderea centrului de sănătate prin forţe proprii, la Pătârlagele autorităţile locale îşi caută dreptatea în instanţă. „Împreună cu Consiliul Local am decis să dăm în judecată Guvernul pentru că noi nu am fost de acord ca acest spital cu tradiţie să fie desfiinţat. Nu erau nevoie de aşa ceva, pentru că nu avea datorii şi toate paturile erau ocupate înainte de această decizie. Acum am strâns documentele necesare şi urmează să depunem dosarul în contecios", ne-a spus Ion Gherghiceanu, primarul din Pătârlagele.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite