Sărmăluțele la jar și scovergile bunicii, în oferta propusă turiștilor pofticioși de punctele gastronomice locale VIDEO

0
Publicat:

Atracțiile turistice ale județului Buzău se lasă descoperite în cadrul unei expoziții care va dura trei luni. Evenimentul aduce în prim-plan și patrimoniul culinar al Ținutului Buzăului, prin intermediul punctelor gastronomice locale.

În județul Buzău, sunt șase puncte gastronomice locale. Este vorba despre „Chez Simonne”, din Berca, „Valea Sibiciului”, din Pătârlagele, „Zestrea Bisoceană”, situată în comuna Bisoca, „Ferma Ivașcu”, din localitatea Mihăilești, „Poiana Mărului”, comuna Bisoca, „Pensiunea Carmen”, din satul Deleni, comuna Vintilă Voda.

Pentru prima data de la înființare, reprezentanții punctelor gastronomice locale își prezintă bunătățile, în cadrul unei expoziții. Aceasta are loc la Galeriile de Artă din Buzău. Primul punct gastronomic local din Buzău, cel din Berca, a început activitatea în anul 2020, următoarele patru în 2022, iar ultimul a fost înființat în vara acestui an.

Dovleacul cu lapte și prunele lojnite simple sau cu orez sunt preparatele vedetă din Bisoca, la punctul gastronomic deschis la Poiana Mărului.

Scovergile bunicii combinate cu dulceață  servite după o porție de carne la garniță alcătuiesc meniul cel mai cerut de turiștii care ajung la Deleni, comuna Vintilă Vodă, acolo unde doi tineri, proprietari de pensiune, au deschis cel mai nou punct gastronomic din Buzău.

Primul punct gastronomic local

Mămăliga pe jar cu sărmăluțe este preparatul vedetă din Berca, de la primul punct gastronomic local înființat în Buzău, deschis cu trei ani în urmă. Deși este o mâncare simplă, modul de preparare o face să fie specială și mai ales să îi ofere gustul de care toți turiștii s-au îndrăgostit.

Toate acestea sunt mâncăruri de care unii români nici nu au auzit, dar care în zona de munte a Buzăului sunt considerate delicatese culinare.

Expoziția „Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine” este organizată de Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului” și al Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor Buzău.

Evenimentul a început pe 23 noiembrie 2023 și va ține până pe 23 februarie 2024. Expoziția este deschisă de luni până vineri, între orele 09.00 și 16.00.

În premieră, expoziția este accesibilizată pentru persoanele cu deficiențe de auz, prin etichetarea obiectelor expuse și în limba semnelor, astfel încât informațiile referitoare la patrimoniu, precum și oferta cultural-turistică să fie transmise mai facil către această categorie de public vizitator.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite