Sărmăluţe fierte în coajă de dovleac, un preparat care te cucereşte prin aromă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmalute fierte in coaja de dovleac
Sarmalute fierte in coaja de dovleac

Ce se poate face din dovleac? Aproape orice preparat culinar, ne asigură sătenii din Poşta Câlnău, localitate în care dovleacului i-a fost dedicat un festival. De la gospodinele de aici aflăm că dovleacul e bun nu numai la conserve, supe sau plăcinte, ci şi la sarmale.

Un miros deosebit de dovleac va inunda bucătăria, iar sarmalele vor fi foarte apetisante dacă veţi încerca reţeta de sarmale cu carne, fierte în coaja dovleacului.

Pentru acest preparat, spune Ilinca Ion, gospodină din Poşta Câlnău, avem nevoie de un dovleac potrivit, două verze murate, amestec de carne de porc cu carne de vită pentru umplutură, afumatură - kaizer, fleică afumată sau piept de porc, orez, foi de dafin, piper.

Dovleacul se taie în partea de sus, se curăţă de seminţe, se scoate miezul care apoi se toacă mărunt. Se prepară carnea pentru umplutură, apoi se înfăşoară în foi de varză murată. Mai întâi se pune un strat de afumătură în interiorul după care se adaugă sărmăluţele împachetate. Între straturile de sarmale se pune miezul tăiat de dovleac.

Tot între straturi se adaugă foi de dafin şi boabe de piper. Bostanul gata prepătit se pune într-o tavă, apoi se introduce în cuptor, de preferat un cuptor tradiţional, pe lemne. Se lasă la foc mic timp de cel puţin trei ore.

”Sarmalele fierte în dovleac prind o aromă deosebită în dovleac. Punem condimente, piper, sare, boia de ardei, orez şi ouă. Deci, sarmalele sunt cele pe care le face toată lumea, din carne de porc şi vită. Diferenţa este că împrumută aroma dovleacului. E bine să le ţinem o seară în bostan, apoi dimineaţa le băgăm la cuptor, să pâlpâie încet aşa ca să pătrundă bine”, spune Ilinca Ion, localnică. 

Opriţi focul şi lăsaţi dovleacul rumen să se ”odihnească” mai multe ore. Cele mai bune sarmale în dovleac sunt cele de a doua zi, consumate la o zi după fierbere, reîncălzite. Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite