VIDEO „Extratereştrii“ din grădina cercetătorilor. De ce au  realizat păstăi de jumătate de metru lungime şi dovleci încolăciţi precum şarpele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Cercetatorul Costel Vânătoru
FOTO Cercetatorul Costel Vânătoru

Ce aţi zice dacă în pieţe s-ar găsi păstăi de aproape un metru lungime, dovleci de doi metri ori castraveţi cu forme nemaiîntâlnite? Sigur aţi crede că provin de pe altă planetă. Cel puţin asta spun legumicultorii de la ţară care văd pentru prima oară noile creaţii în materie de horticultură ale cercetătorilor din Buzău.

Nu va trece mult timp până când legumele din pieţe vor avea forme şi arome dintre cele mai ciudate. Vom avea de ales de la tarabe tomate în formă de ardei, castraveţi cu ţepi, dovleci lungi, în formă de şarpe sau păstăi de un metru lungime.

Ele sunt cultivate deja în serele Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă din Buzău, instituţie cu o îndelungată tradiţie în realizarea unor hibrizi de legume, prin amestecul unor soiuri autohtone cu plante aduse din alte părţi ale lumii.

Rezultatul muncii de peste două decenii în laboratoarele şi serele staţiunii experimentale se vede deja în sere. După numeroase încrucişări între soiuri autohtone, ameliorări de specii exotice, dar şi intervenţii genetice, cercetătorul Costel Vânătoru a creat un dovleac tip şarpe, de peste un metru lungime. 

buzau

Dovleacul şarpe este un soi foarte valoros, datorită compoziţiei sale bogate în sodiu, potasiu şi elemente nutritive şi vitamine.

”Avem în lucru un nou soi de dovlecel pe care noi l-am botezat popular dovlecelul şarpe pentru că are această formă a şarpelui. Vorbim de un soi cu multiple întrbuinţări. Este o plantă care poate fi folosită în alimentaţie, pentru consum, cu o aromă specifică deosebită, bogată în protide, aminocaizi, sodiu, potasiou, vitamine a, b1, elemente nutritive. Este un soi care poate fi privit ca plantă medicinală şi chiar ca plantă ornamentală dar şi meliferă”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru. 

buzau

Dintre legumele experimentale din serele staţiunii se remarcă un soi de castravete ce îşi are originile în Mexic şi care este un remediu natural pentru diabet, deoarece este plin de substanţe benefice.

Castraveţii albi care seamănă cu un dovleac sunt şi ei monitorizaţi de la an la an pentru a li se depista sensibilităţile la clima din ţara noastră. Pepenii galbeni cu arome exotice sunt produsul cu care cercetărorii de la Buzău spun că vor revoluţiona piaţa fructelor autohtone.

buzau

Cercetătorii staţiunii legumicole au reuşit ca după ani mulţi de cercetare să creeze soiuri de legume cu forme şi dimensiuni nemaiîntâlnite. Au ajuns să cultive acum fasole cu păstăi de aproape un metru lungime. Acest soi este mult productiv decât fasolea pe care o ştim cu toţii.  

”La această fasole este interesant că nu prezintă aţe şi poate fi folosită o perioadă mai îndelungată faţă de fasolea clasică. Emite foarte târziu aţele, este foarte rezistentă la boli şi dăunători. Păstăile pot ajunge la un metru lungime şi sunt de calitate superioară. Trebuie ştiut că pot fi folosite numai în stadiu de fasole verde. Producţia este mare, de 22 de tone de păstăi la hectar”, precizează cercetătorul buzoian.

buzau

Pentru ţărani, ciudatele legume par desprinse din altă lume. Cu toate acestea, sunt interesaţi să aibă în grădinile lor plantele ”extraterestre”. Despre isprava cercetătorilor buzoieni s-a dus de mult vestea, iar în ţară sunt deja legumicultori care au început să cultive din legumele ciudate, folosind seminţe cumpărate de la staţiunea experimentală din Buzău.

.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite