Profesoara de română care a spus că „Luceafărul“ este roman, evaluată de Inspectoratul Școlar. Predă la cel mai bun colegiu din Buzău

0
Publicat:

Este departe de a se încheia scandalul izbucnit la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” din Buzău, din cauza unei profesoare de limba română care a făcut mai multe greșeli de exprimare la clasă. Ea și-a uimit elevii atunci când le-a spus că poezia „Luceafărul” este roman.

Directoarea colegiului și-a dat demisia, din cauza profesoarei de română. FOTO I. Bunilă
Directoarea colegiului și-a dat demisia, din cauza profesoarei de română. FOTO I. Bunilă

Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu“ din Buzău este cel mai bun liceu din județul Buzău, aflându-se în topul național al colegiilor din România. Este, de altfel, școala care l-a format pe omul de știință George Emil Palade, primul român care a primit Premiul Nobel, în 1974, pentru Fiziologie și Medicină. 

Profesoara de română Paula Stegărescu, contestată de elevi și de colegi de cancelarie, are dublă specializare: Română și Germană. Până anul trecut, ea a predat în Colegiul Hasdeu din Buzău doar limba străină și literatura universală. Din toamnă, după ce și-a luat doctoratul, a obținut numai ore de română. Nu a trecut prea mult până când profesoara a început să-și uimească elevii prin greșelile scăpate la ore. Printre altele, ea a catalogat poemul „Luceafărul” al poetului național Mihai Eminescu ca fiind un roman.

„Nu este singura; sunt multe astfel de afirmații. Le-am constatat și eu pe unele dintre ele în urma unor discuții directe cu doamna profesoară. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât doamna are și un doctorat. Avem elevi care au obținut premii la olimpiade internaționale și este frustrant pentru un astfel de elev să nu poată beneficia de suportul unui profesor capabil”, a declarat Virginia Mândruță Tănăsescu, directorul Colegiului Național „B.P. Hasdeu”.

Conducerea colegiului și părinții mai multor elevi au solicitat înlocuirea de îndată a profesoarei acuzate că, deși are doctorat în limba și literatura română, este nepregătit pentru a le preda elevilor această disciplină. La Inspectoratul Școlar (IȘJ) Buzău a ajuns o listă lungă cu nemulțumiri.

„Este jos nivelul la care s-a predat, comunicarea dânsei cu elevii, nu doar cu copilul meu sau cu ceilalți copii. Vorbea tot timpul de bani, de pile, că <voi ați ajuns la Hasdeu, că știu eu că doar copiii cu bani ajung aici la Hasdeu>. Insistăm în continuare ca doamna să nu mai predea la acest liceu”, a relatat un părinte.

La rândul lor, reprezentanții IȘJ Buzău susțin că schimbarea profesoarei poate fi decisă doar în urma unei evaluări profesionale. O comisie a fost deja în control la Colegiu.

„Inspectoratul Școlar, împreună cu comisia de mobilitate și de evaluare din cadrul colegiului, va face ce este legal, adică o evaluare a acestui profesor la ore și vom decide în funcție de rezultatele evaluării”, a precizat Dan Popescu, inspector general adjunct IȘJ Buzău.

Profesoara de limba română, care este titulară de mai bine de 12 ani a Colegiului Hasdeu, a intrat săptămâna trecută în concediu medical, iar în locul ei, la ore, a intrat o altă profesoară de la un alt liceu. În urma acestui scandal, directorul unității de învățâmânt și-a înaintat demisia din funcție.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite