Primul sat cu șosea de centură. Cum arată proiectul care va îmbunătăți traficul pe ruta Buzău – Brașov VIDEO

0
Publicat:

O nouă șosea de centură va fi amenajată la câțiva kilometri distanță de municipiul Buzău, în dreptul localității Vernești. Investiția este necesară pentru fluidizarea traficului auto pe DN 10 Buzău – Brașov.

CNAIR a publicat proiectul variantei ocolitoare de la Vernești. SURSA CNAIR
CNAIR a publicat proiectul variantei ocolitoare de la Vernești. SURSA CNAIR

Pe drumul național 10, la Vernești, se formează zilnic coloane lungi de mașini la intersecția cu DJ 100H, spre Ciolanu. Drumul național are o singură bandă pe sens iar trecerea la nivel cu calea ferată este prevăzută doar cu o barieră acționată manual.

Este motivul pentru care apar frecvent blocaje, întrucât unii șoferi vor să vireze la stânga spre Ciolanu, în timp ce alții vor să continue deplasarea pe DN 10 Buzău - Brașov.

Inițial, pentru a fluidiza traficul în această zonă, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a demarat procedurile pentru resistematizarea intersecției prin realizarea unei benzi suplimentare de încadrare la stânga pe DN 10 spre DJ 100H, concomitent cu lărgirea sensului de mers pe șoseaua Buzău - Brașov.

Ulterior, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a propus un parteneriat între Primăria comunei Vernești și Consiliul Județean Buzău, astfel încât să fie realizată o variantă ocolitoare la Vernești, pentru decongestionarea traficului.

Măsura se impune în condițiile în care în comună se formează cozi lungi de mașini pe DN 10 în zona barierei, punctul  în care drumul este traversat de calea ferată, cât și la trecerea către Mănăstirea Ciolanu, pe DJ 100 H.

Au fost realizate deja studiile preliminare de către CNAIR. În baza acestora, în câteva zile ar urma să fie semnat un protocol de colaborare între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești pentru elaborarea documentației tehnice și construcția efectivă a noii șosele.

“Se știe că traficul este destul de aglomerat, mai ales că DN 10 este traversat de calea ferată la Vernești, cât și de intrarea spre Nișcov. Noi suntem de acord să semnăm un protocol atât cu Primăria Vernești, cât și cu CNAIR, deci implicit cu Ministerul Transporturilor, ca împreună să realizăm o centură ocolitoare.  (...) Să vedem cum se va realiza; va fi nevoie de exproprieri”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Ședința de marți, 28 februarie 2023, a Consiliului Județean Buzău a consemnat primul pas în demersul anunțat recent, de autoritățile județene, în ceea ce privește construirea variantei ocolitoare a comunei Vernești.

Aleșii județeni au adoptat un proiect care prevede încheierea unui acord de parteneriat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pe de o parte, respectiv Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești, pe de altă parte.

Potrivit conducerii Consiliului Județean Buzău, acesta este primul pas în proiectul de infrastructură care vizează fluidizarea traficului rutier pe DN 10, în dreptul primei localități de pe ruta Buzău - Brașov.

Finanțarea lucrărilor la varianta ocolitoare a comunei Vernești se va face cu fonduri provenite fie din Programul Operațional Transport 2021-2027, fie din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite