Medic nutriționist, despre alimentația în post: „Bine echilibrată, poate asigura toți nutrienții de care avem nevoie”

0
Publicat:

Postul Paștelui este cel mai lung, dar şi cel mai aspru dintre posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxă. Medicii vin cu recomandări privind alimentaţia din această perioadă.

Dieta - alimente sanatoase - peste - nuci  fructe - legume FOTO Shutterstock

Postul Mare, care începe la 27 februarie 2023, are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului - celebrată duminică, 16 aprilie, și se parcurge fără consumul de carne şi lactate. În această perioadă, organismul este privat de carne, ouă, lapte şi brânză.

Având în vedere că în post se limitează aportul de carne, ouă, lapte, pește, cele mai frecvente deficite apar în randul constituenților acestora, anume aminoacizii esențiali, vitaminele din grupul B, vitamina D pe care o luam din pește și din ouă. Aminoacizii esențiali, lyzina, methionina, triptofan, treonina, sunt câteva exemple de aminoacizi esențiali care pot lipsi din alimentatia de post”, explică dr. Dana Gabriela Marinescu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

Dr. Dana Gabriela Marinescu FOTO Iulian Bunilă
Dr. Dana Gabriela Marinescu FOTO Iulian Bunilă

Pentru cei care doresc să ţină postul corect şi sănătos, nutriționiștii vin cu o serie de recomandări legate de alimentaţia din această perioadă. Dacă ştim să alegem alimentele corespunzătoare pe care să le consumăm, postul este un lucru benefic pentru organism.

„Consumând soia, tofu, linte, nuci, semințe, quinoa și cereale, putem suplini aceste deficite. Incluzând în alimentație nuci, seminte de in, de chia sau de cânepă, putem recupera din acizii Omega 3 și 6 pe care îi pierdem prin eliminarea unor alimente. În ceea ce priveste vitaminele și mineralele, studiile au arătat că aportul de vitamine din grupul B, mai ales B2 –riboflavina și B 12 – ciancobalamina scade. De asemenea atenția trebuie îndreptată spre deficitul de vitamina D, iod, calciu, zinc, fier. Vitaminele B pot fi suplinite prin suplimente, murături și drojdie”, declară medical Dana Gabriela Marinescu.

Potrivit nutriționistului buzoian, surse vegetale excelente de fier sunt legumele verzi, nucile, semințele de chia. Fasolea și nucile conțin zinc, iar calciu găsim în conopidă, broccoli, varză, spanac și tofu. Cartofii, afinele, sarea iodată ne furnizează iodul de care avem mare nevoie, iar pentru vitamina D ar trebui folosite suplimente și o expunere la soare cel puțin 15 minute pe zi.

Postul însă nu este pentru toată lumea. Gravidele şi mamele care alăptează nu ar trebui să ţină post, având în vedere că alimentaţia lor nu trebuie să fie lipsită de nutrienţi.

Copiii şi adolescenţii pot ţine post, însă numai câteva zile, ei fiind în creştere, au nevoie de hrană corespunzătoare.

De asemenea, pacienţii care suferă de TBC, diabet şi boli metabolice, anemii sau boli psihice şi nici persoanele în vârstă nu ar trebui să ţină post mai mult de cinci zile. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite