Patronii de localuri din Buzău au fost convocaţi la Prefectură, pentru a fi avertizaţi că riscă închiderea afacerilor dacă nu vor respecta legislaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de proprietari de localuri, cluburi, PUB-uri şi discoteci din Buzău au fost convocaţi joi la Instituţia Prefectului pentru a fi înştiinţaţi de autorităţi despre apariţia unor noi reglementări privind funcţionarea localurilor publice. Ei au aflat că o nouă ordonanţă de guvern, adoptată săptămâna aceasta, le dă putere inspectorilor ISU să închidă localurile care pot pune în pericol viaţa oamenilor.

Reprezentanţii cluburilor, discotecilor şi unităţilor de administraţie publică din Buzău au purtat discuţii cu conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a Poliţiei, OPC, Gărzii şi Agenţiei de Mediu.

Prefectul judeţului a lăsat să se înţeleagă că deşi primele controale vor ave un rol preventiv nimeni nu va fi iertat dacă este găsit în neregulă. „ Necunoaşterea legii nu te absolvă de vină şi dacă ei nu cunosc, este riscul lor.  Vor fi controale care în primă fază vor avea rol de prevenire dar dacă vor fi găsite nereguli grave vom trece direct la faza de sancţionare. Adică nu merge ca tu să nu ai nimic şi dacă de mâine te autorizezi azi te las în pace. Nu mai merge aşa. Se va verifica inclusiv câte persoane sunt în local. Dacă în autorizaţie scrie că ai voie la maxim o sută, se închide localul şi se numără persoanele. Dacă în autorizaţie scrie că ai voie la o sută si am găsit 111 atunci, cu părere de rău, localul se va închide”, a spus prefectul judeţului Buzău, George Sava.

Mulţi dintre administratorii de localuri recunosc că nu sunt în regulă, conform noilor reglementări. Promit însă că vor intra în legalitate iar în acest scop au cerut unele lămuriri reprezentanţilor instituţiilor prezente la dezbaterea de joi.

„O să mergem unde trebuie să ne reverifice actele pentru că majoritatea cred că suntem în neregulă. Marea majoritate au deschise punctele pentru 100 de persoane dar cu timpul ne-am extins. S-a ajuns la o tragedie şi nici mie nu îmi convine ca oamenii să îşi plângă morţii din cauza noastră. Nu am numărat niciodată pe cei care intră în local dar este foarte clar că au fost şi seri în care am avut mai mulţi decât am declarat. Important este să intrăm în legalitate şi să nu se facă exces de zel”, a declarat Şerban Badea proprietarul unei discoteci.

Proprietarii de cluburi din municipiu sunt de acord să intre în legalitate chiar dacă asta înseamnă să îşi sisteze pentru o perioadă activitatea sau să investească bani în plus. Susţin însă că şi statul trebuie să vină în întâmpinare cu un sistem performant de autorizare.

„Până la urmă cu toţi trebuie să intrăm în legalitate ca să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat. Acum nu contează că noi o să fim nevoiţi să ne oprim o perioadă activitatea pentru a face ceea ce trebuie făcut, sau că vom cheltui nişte sume de bani pentru a realiza ce trebuie realizat dar cred că si statul trebuie să facă un sistem performant de autorizare. Adică dacă eu îmi fac ceea ce trebuie în 3, 5 zile, o săptămână sau două şi vin şi îţi depun documentaţia aferentă să nu fiu nevoit să aştept luni de zile pentru eliberarea autorizaţiei. Vă spun că la momentul de faţă, la Buzău de exemplu, este un singur om care se ocupă de aceste dosare de avizare. Păi când or veni toţi şi îi vor pune dosarele pe masă omul ala ce să facă de unul singur, pentru că nici dacă ar lucra 24 de ore pe zi nu ar face faţă. De asta eu cred că şi statul trebuie să vină în întâmpinarea noastră cu un sistem performant pentru că altfel nu este OK”, a declarat Sorin Cristea, proprietarul unui lanţ de localuri din municipiul Buzău.

Întâlnirea de la Prefectură a fost organizată în contextul generat de tragicul eveniment produs în data de 30 octombrie 2015 în incinta clubului Colectiv din Bucureşti.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite