Natura vindecătoare: apa revine timid într-un lac secat în 2022, din județul Buzău VIDEO

0
Publicat:

Lacul din județul Buzău care secase complet în ultimii ani dă semne că renaște. Un ochi de apă și-a făcut apariția pe mijlocul albiei lacului Amara, după ploile din ultima vreme. Din cauza secetei pedologice, fundul bălții se uscase complet, imaginile deșertului gri devenind virale pe rețelele de socializare.

Ochi de apă, în lacul Amara, în 2023 FOTO Iulian Bunilă
Ochi de apă, în lacul Amara, în 2023 FOTO Iulian Bunilă

Balta Amara, din judeţul Buzău, se întinde pe o suprafaţă de peste o mie de hectare. Din cauza secetei extreme, dar şi a lipsei alimentării constante cu apă, din izvoare subterane și râul Buzău, al cărui curs a fost mutat la distanță mare, lacul a secat în vara anului 2022.

Uscăciunea a început să pună stăpânire pe albia lacului din Câmpia Râmnicului în urmă cu trei ani. Pe o filmare cu drona, realizată în 2020, apar deja semne că nivelul apei din baltă scade, fiind vizibile porțiuni secate în apropierea malurilor. Apa avea să se evapore complet în următoarele luni, după o iarnă fără ninsori și secetă neîntreruptă.

Balta Amara, în primăvara anului 2022 FOTO Iulian Bunilă
Balta Amara, în primăvara anului 2022 FOTO Iulian Bunilă

Mai multe filmări cu drona arată proporţiile dezastrului conturat în vara anului 2022. În locul în care era balta, s-a așternut un peisaj deșertic. Odată cu evaporarea luciului de apă, au dispărut şi zeci de specii de păsări, care cuibăreau în această zonă.

„Lacul a început să sece dinspre maluri, unde sunt porţiunile mai uscate. A fost un paradis al păsărilor sedentare sau călătoare, pentru că insula din mijloc cu stuf oferea protecţie contra dăunătorilor şi chiar a vânătorilor”, declara în 2022 Macovei Ureche, un profesor de geografie din zonă.

Lacul, în toamna anului 2020. Radu Iftinoiu
Lacul, în toamna anului 2020. Radu Iftinoiu

Din fericire, natura pare că dorește să „vindece” lacul Amara, precipitațiile bogate din această primăvară ajutând la reumplerea parțială a bazinului natural.

„După ploile din această primăvară, balta a început să acumuleze din nou apă, iar acum există un ochi în mijlocul albiei care dă semne că rezistă. După estimări, s-a acumulat cam o treime din cantitatea de apă care exista cândva. Au fost precipitații destul de bogate, iar pământul este încă umed”, declară Georgian Calotă, fermier din localitate și fost primar al comunei Balta Albă.

Lacul Amara din judeţul Buzău a fost declarat rezervaţie naturală în 1995, iar în prezent se află în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate.

Localnicii și agricultorii din Amara, comuna Balta Albă, speră să aibă parte în continuare de precipitații, pentru a spori rezerva de apă din sol, cea care a și permis realimentarea bălții din izvoarele subterane.

Sansele ca lacul să redevină ce a fost cândva depind însă de o importantă lucrare hidrotehnică. Este vorba despre Canalul de irigaţii Siret - Bărăgan care, dacă va fi amenajat, va trece suficient de aproape de balta secată încât să-i asigure reumplerea.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite