Lecţii de istorie despre ororile comunismului, prin celulele fostei închisori de la Rm. Sărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, organizează, în perioada 22-29 august, cea de-a IX-a ediţie a Universităţii de Vară Rm. Sărat, sub motto-ul "Închisoarea Tăcerii, o experienţă în comunism".

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat este prima şcoală de vară din România dedicată studierii sistemului represiv comunist adresată mediului universitar. Cea de-a noua ediţie îşi propune să analizeze modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989. Întrucât efectele acestei perioade sunt încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente.

Studenţii vor avea oportunitatea de a participa la dezbateri şi de a asista la prezentări pe diferite teme din perioada comunistă, susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european. Printre invitaţi se numără Dr. Radu Preda, preşedinte executiv IICCMER, Ilinca Iordache, coordonator de program, Reprezentanţa în România şi Republica Moldova, Fundaţia Konrad Adenauer si Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

În cadrul Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat va fi pus în scenă şi spectacolul de teatru Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vişniec, în regia lui Cristian Bajora. Evenimentul va avea loc miercuri, 26 august 2015, de la ora 19.30, în incinta fostei închisori din Rm. Sărat. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

La ediţia din 2015 a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat participă 25 de tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani din ciclurile licenţial, masteral sau doctoral de la facultăţile de istorie, filosofie, ştiinţe politice, sociologie, jurnalism, litere, drept, teologie din Universităţile din România şi Republica Moldova.

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri