În plină criză sanitară, oamenii din mai multe comune rămân fără apă din cauza secetei. Reacţia autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Seceta care persistă de multe luni produce efecte dramatice în serviciile de alimentare cu apă potabilă a locuitorilor din judeţul Buzău. În aproape toate comunele sunt probleme din cauza scăderii rezervei din pânza freatică. La Vipereşti, oamenii sunt disperaţi că nu au apă de băut în reţea şi aşteaptă ajutorul autorităţilor.

Localnicii din comuna Vipereşti spun că primesc apă timp de o oră în câteva zile. Aici serviciile de furnizare a apei potabile sunt asigurate de Compania de Apă Buzău.

”În două săptămâni apa a curs o oră. Oamenii sunt majoritari peste 65 ani. Nu vorbesc că nu este nici măcar pentru băut, dar au avut restricţii de circulaţie. Nu a avut cum să îşi cumpere. Apa din fântâni nu ştie nimeni dacă este potabilă sau nu. Am făcut nenumărate petiţii la Compania de Apă. La primul telefon habar nu aveau de situaţie, mi-au spus că nu ştiu şi că revin cu telefon după ce fac cercetări în teren”, ne-a scris o localnică din Vipereşti.

Reprezentanţii Companiei de Apă Buzău recunosc că sunt probleme la Vipereşti şi spun că seceta a generat o situaţie fără precedent. În bazinele care alimentează reţeaua se acumulează cantităţi foarte mici de apă.

”La Vipereşti, din cauza secetei apa în cele două foraje este din ce în ce mai puţină. Acumulăm 150 mc în 5 zile şi când furnizăm în maxim 2 zile se termină. Viteza de curgere pe reţea a crescut cu siguranţă deoarece mulţi şi-au cumpărat bidoane de 1 mc”, spune conducerea Companiei de Apă.

Reprezentanţii furnizorului de apă declară că deocamdată nu pot aloca fonduri pentru îmbunătăţirea serviciilor către populaţie, pentru a nu intra în conflict cu investiţiile prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).

”În Vipereşti nu pot fi facute investiţii în acest moment pentru că sunt prevăzute investiţii majore prin POIM, la nivelul a cca. 20 mil €. Orice investitie făcută în acest sistem ar intra sub incidenţa legii, fiind interpretată ca dublă finanţare”, spun reprezentanţii Companiei de Apă.

În aproape  toate comunele sunt probleme din cauza scăderii rezervei din pânza freatică. La Breaza, cei aproape 3.000 de locuitori ai comunei trebuie să-şi facă rezerve de apă, după ce Serviciul de Apă-Canal a anunţat că va alimenta reţeaua doar cinci ore pe zi: între 09:00 şi 14:00. Oamenii sunt extrem de nemulţumiţi.

Zilele trecute, autorităţile locale ale comunei Scorţoasa au cerut sprijin Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în vederea alimentării cu apă necesară pentru adăpatul animalelor. Solicitarea a venit pe fondul secetei prelungite care pune probleme crescătorilor de animale.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite