GALERIE FOTO Peşti morţi descoperiţi în râul Sărata. Posibile cauze: poluare cu substanţe chimice sau lipsa oxigenului

0
0

Autorităţile judeţului Buzău au declanşat o anchetă după ce a fost semnalată o posibilă poluare a râului Sărata, în dreptul staţiunii Monteoru. Indicii în acest sens sunt prezenţa unor peşti morţi, culoarea închisă a apei şi un miros fetid degajat de aceasta.

O persoană a sesizat sâmbătă existenţa unor peşti morţi în apa râului Sărata care străbate localitatea Sărata Monteoru. 

Imediat, prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim, a dispus deplasarea pentru verificări a unei echipe mixte formate din reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Buzău, ISU Buzău şi ai Primăriei Merei.

La faţa locului, au fost efectuate verificări pe o porţiune de peste 2 km din albia râului şi s-a constatat prezenţa unor grupuri mici de peştişori morţi pe o porţiune de aproximativ 500 de metri cuprinsă între un hotel de pe malul stâng şi un restaurant de pe malul drept, în amonte, şi zona fostului camping, în aval.

Tot pe acest tronson, nivelul apei este foarte scăzut, are o culoare închisă şi degajă un miros fetid. În amonte de zona hotelului şi restaurantului menţionate anterior, precum şi în aval de camping, nu a fost sesizată mortalitate piscicolă.

Au fost prelevate probe de apă de către angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Buzău pentru determinarea concentraţiei de cloruri, azotiţi, azotaţi, amoniu şi detergenţi. S-au mai luat probe din trei puncte: Izvorul nr. 6 (situat la 150-200 m în amonte de zona indicată), zona de evacuare a apelor uzate a hotelului şi zona de evacuare a apelor uzate a restaurantului.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, cauze posibile ale mortalităţii peştilor ar fi deversarea de substanţe toxice în apa râului sau lipsa de oxigen.

Echipa de control a dispus monitorizarea zonei de către Primăria Merei şi SGA Buzău şi blindarea imediată de către administratorul restaurantului a evacuării apelor uzate. În funcţie de rezultatele analizelor de laborator, autorităţile vor lua măsurile legale care se impun. 

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite