Fostul director de la Servagromec acuză statul român că i-a luat dreptul la muncă. A fost declarat nevinovat de justiţie după ce a stat 130 de zile în arest degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Barac a fost condamnat pe nedrept
Andrei Barac a fost condamnat pe nedrept

Destituit în urma unei anchete penale, fostul director al Servagromec cere ca cei care l-au arestat să răspundă în faţa legii. Andrei Barac a dat statul în judecată după ce a stat 130 de zile în arest. El a fost despăgubit în baza deciziei Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care i-a acordat o recompensă morală de un million de euro.

În februarie 2001, inginerul Andrei Barac, directorul Servagromec, a fost arestat împreună cu alţi şapte subordonaţi în urma unui scandal financiar, în care au fost acuzaţi de o fraudă de trei miliarde de lei vechi. După 130 de zile de arest preventiv şi patru ani de procese, inginerul Barac a fost achitat în 2005. În urma deciziei din 29 iunie 2005, fostul director Servagromec a dat în judecată statul român pentru arestare ilegală.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat buzoianului câştig de cauză. Acesta a fost despăgubit moral, cu aproape un milion de euro, iar acum cere ca cei vinovaţi de erorile judiciare să fie traşi la răspundere şi să plătească pentru despăgubirile pe care statul român i le-a plătit lui.

"Am fost arestat fără să fi existat un dosar şi o cercetare anterioară şi fără să fiu înştiinţat că s-a declanşat urmărirea penală. Am fost supus la presiuni psihice deosebite, ceea ce m-a marcat pentru totdeauna. Am fost supus la tratamente înjositoare. Nu mi-a fost respectat regimul alimentar si nici medicaţia, prescrise de medic", ne-a declarat Andrei Barac.

Pentru nedreptăţile şi presiunile la care a fost supus, Andrei Barac a primit deja despăgubirile morale şi urmează să le primească şi pe cele materiale.

"Nu este important câţi bani am primit. Pot însă să vă spun că numai din dobânzi pot să trăiesc liniştit şi eu şi familia mea oriunde în lumea asta. Suma primită reprezintă despăgubirea morală şi urmeză să o primesc şi pe cea materială, dar credeţi-mă că nimic nu poate răscumpăra abuzurile la care am fost supus", ne-a declarat fostul director.

Nu îl angajează nimeni

Chiar dacă a fost declarat nevinovat, Andrei Barac nu se poate angaja nicăieri pentru că în cartea de muncă este consemnat că a înterupt activitatea prin arestare şi acest lucru nu mai poate fi modificat.
Statul român oferă sprijin şi consiliere doar celor vinovaţi, eliberaţi condiţionat. Nu există nicio prevedere referitoare la cei care au fost arestaţi şi, ulterior, declaraţi nevinovaţi.

Pentru reglementarea acestui lucru, dar mai ales pentru a determina justiţia să îi tragă la răspundere pe procurorii, judecătorii şi poliţiştii care comit asemenea erori pentru care toţi românii plătesc, Andrei Barac a ales să trăiasă şi să se lupte în România.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite